HEMELVAARTACTIE 10% KORTING!

Tot en met zondag 29 mei ontvangt u 10% korting op het gehele assortiment. Bestel direct!

Alles over PIR isolatie

PIR en andere isolatiematerialen: de verschillen

Voor de isolatie van een plat of licht hellend dak is PIR tegenwoordig een populaire keuze. Dat is niet zo vreemd, want het materiaal biedt uiteenlopende voordelen. Maar natuurlijk zijn er ook alternatieven. In dit artikel bespreken we deze andere opties en de grootste verschillen met PIR. Zo weet u precies in welke situatie u een bepaald isolatiemateriaal kunt gebruiken.

PUR: de voorloper van PIR

Laten we beginnen bij het materiaal dat de meeste overeenkomsten met PIR vertoont: PUR. Deze afkorting voor polyurethaan is een copolymeer dat bestaat uit twee segmenten: een hard en een zacht segment. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat de eigenschappen van PUR sterk beïnvloedbaar zijn. Zo kan het materiaal bijvoorbeeld flexibel maar toch zeer sterk zijn.

Hetzelfde geldt voor PIR (een afkorting van polyisocyanuraat), maar dan met één belangrijk verschil: de isolatiewaarde van PIR-isolatieplaten is een stuk beter. En dat is precies waarom PIR op veel platte en licht hellende daken vaak de beste keuze is, zeker in combinatie met EPDM dakbedekking.

XPS en EPS (hardschuim en piepschuim)

Een ander populair isolatiemateriaal is XPS, ook wel bekend als geëxtrudeerde polystyreen of hardschuim. XPS wordt voornamelijk gebruikt bij omkeerdaken, waar de isolatielaag op de waterkerende laag is aangebracht. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een dakterras, maar gebeurt relatief weinig in combinatie met EPDM dakbedekking. De grootste nadelen van XPS zijn de lage brandwerendheid en de krimp die het materiaal na verloop van tijd onvermijdelijk ondergaat.

Nauw verwant aan XPS is EPS, geëxpandeerd polystyreenschuim dat ook wel bekend staat als tempex of piepschuim. Dit type isolatiemateriaal wordt met name gebruikt op schuine daken zoals grote industriedaken, omdat de prijs voordelig is in vergelijking met andere materialen. Het is echter gevoeliger voor wateropname dan XPS en biedt niet de hoge isolatiewaarde van PIR.

PIR allround de beste keuze

Naast de hierboven genoemde reguliere isolatiematerialen, zijn er ook opties beschikbaar voor liefhebbers van ecologisch bouwen. Vlokken en houtwolschilders worden in dit kader het meest gebruikt, maar bieden in de praktijk veel nadelen ten opzichte van hoogwaardige alternatieven zoals PIR.

Allround gezien is PIR voor de meeste platte en licht hellende daken simpelweg de beste keuze. Het materiaal is drukvast (en dus beloopbaar), is dun (maar heeft toch een hoge isolatiewaarde) en heeft een laag gewicht (en belast de dakconstructie dus nauwelijks). Combineer het bij voorkeur met EPDM dakbedekking voor een veelzijdig dak dat decennialang meegaat.

Hoogwaardige PIR isolatieplaten kopen bij Interexpress

Als expert in EPDM systemen kan Interexpress niet anders dan ook deze hoogwaardige PIR isolatieplaten aan te bieden in onze webshop. Zo bent u als u EPDM gaat leggen en het dak wil isoleren aan het juiste adres bij ons, en kunt u alles-in-een bestellen. Vanwege onze jarenlange ervaring op dit gebied, kunnen wij ook natuurlijk ook helpen met eventuele vragen. Neemt u gerust eens contact met ons op.

Copyright © 2022 InterExpress | Specialist in EPDM - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen