HEMELVAARTACTIE 10% KORTING!

Tot en met zondag 29 mei ontvangt u 10% korting op het gehele assortiment. Bestel direct!

Het verschil tussen Europese of Amerikaanse EPDM

Europese EPDM of Amerikaanse EPDM kiezen?

In tegenstelling tot veel andere aanbieders verkoopt Interexpress alleen de zogenaamde Europese EPDM. Een bewuste keuze, want de Amerikaanse EPDM die veelal elders wordt verkocht vereist een extensieve voorbehandeling. In dit artikel leggen we u uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een EPDM dak van de bovengenoemde soorten EPDM.

Ander productieproces voor verschillende EPDM soorten

Het voornaamste verschil tussen Europese EPDM en Amerikaanse EPDM zit hem in het productieproces van het EPDM rubber. Na het kalander proces wordt de Amerikaanse versie namelijk voorzien van talk om verkleving te vermijden, terwijl de Europese variant wordt voorzien van een textieldoek die resulteert in een schone EPDM baan.

De optische verschillen tussen beide soorten dakbedekking zijn met het blote oog eenvoudig waar te nemen. Daar waar Amerikaanse EPDM qua uiterlijk doet denken aan de gladde binnenkant van een fietsband die resten talkpoeder op zich draagt, ziet Europese EPDM er een stuk schoner uit omdat er geen talg wordt gebruikt. Het gebruikte textieldoek kan weliswaar resulteren in minuscule bobbeltjes aan het oppervlak, maar deze zijn over het algemeen nauwelijks waarneembaar en het doek wordt in een later stadium weer verwijderd.

Europese EPDM biedt eenvoudige verwerking

De schone baan van Europese EPDM garandeert een behoorlijk eenvoudige en snelle verwerking. Het hoeft niet voorzien te worden van primer en ook schoonmaken is niet noodzakelijk. De talk die de Amerikaanse variant bevat, zorgt er daarentegen voor dat Amerikaanse EPDM geschuurd en schoongemaakt moet worden. Dit schoonmaken is een essentiële stap, want de gebruikte lijm zal zeer waarschijnlijk niet goed hechten op EPDM folie die onvoldoende is gereinigd.

Ook moet er bij voorkeur een hechtprimer en flashing worden aangebracht, waardoor het plaatsen van Amerikaanse EPDM een relatief arbeidsintensief proces is. Dit nadeel wordt nog eens versterkt doordat Amerikaanse EPDM altijd tweezijdig moet worden verlijmd. Europese EPDM kan enkelzijdig worden verlijmd, omdat de voorgeschreven lijmen eigenlijk in alle gevallen goed hechten. Dit maakt de kans op eventuele fouten bij Europese EPDM een stuk kleiner.

Europese A-klasse EPDM met een dikte van 1,30 mm

De grote voordelen ten opzichte van Amerikaanse alternatieven is de reden dat Interexpress alleen Europese A-klasse EPDM verkoopt. Niet alleen het uiterlijk en de verwerkbaarheid van dit type EPDM zijn anders, maar ook de dikte wijkt af in vergelijking met de Amerikaanse versie.

Daar waar Amerikaanse EPDM namelijk vaak 1,14 of 1,15 mm dik is, biedt Interexpress alleen topkwaliteit Europese EPDM dakbedekking aan. Voorbehandelen is overbodig en de EPDM is rechtstreeks te verlijmen.

Vraag advies aan Interexpress!

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog aanvullende vragen over de verschillen tussen Amerikaanse en Europese EPDM? Aarzel dan niet en neem contact op via [email protected] of bel ons op +31 (0)38 376 0604. Onze gespecialiseerde medewerkers helpen u graag verder.

Copyright © 2022 InterExpress | Specialist in EPDM - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen