Weekend actie! 10% korting!

Ontvang dit weekend bij aanschaf van een EPDM dakpakket 10% korting op uw gehele bestelling!
Gebruik hiervoor kortingscode: interexpress-pakket
(actie geldig tot en met zondag 20 september)

Moestuin op het dak

Hoe maak ik een moestuin op mijn dak?

Groendaken en sedumdaken zijn tegenwoordig sterk in opkomst. Vreemd is dat niet, want ze beschermen dakbedekking tegen weersinvloeden, dragen bij aan een goede klimaatbeheersing in gebouwen, zorgen voor een groener stadsaangezicht en komen in aanmerking voor subsidie. Complete daktuinen zijn dan ook zeer populair, maar heeft u al eens gedacht aan de aanleg van een moestuin?

Goede dakconstructie en dakbedekking belangrijk

Een eigen moestuintje is voor veel mensen een wens, maar zeker in drukke stedelijke omgevingen is dit vaak een utopie. In kleine achtertuinen of met louter een balkon krijgt het creëren van een zitplaats vaak de voorkeur boven een moestuin. Aan een creatievere oplossing wordt vaak niet gedacht en dat is de aanleg van de moestuin op het dak.

Als u beschikt over een plat of licht hellend dak, behoort de aanleg van zo’n moestuintje in principe tot de mogelijkheden. Wel moet het dak dan ook aan een aantal andere voorwaarden voldoen. Net als bij de aanleg van een dakterras, moet de dakconstructie allereerst stevig genoeg zijn om een laag aarde van ten minste 10 centimeter te kunnen dragen. Dat is doorgaans al voldoende voor de planten in een moestuin, maar wilt u een complete daktuin met bomen aanleggen? Dan is over het algemeen een substraat van maar liefst een halve meter dik vereist.

Naast de belastbaarheid van de dakconstructie, speelt ook het gebruikte type dakbedekking een belangrijke rol. Een wortelvaste dakbedekking zoals EPDM is absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat de wortels van planten door de dakbaan kunnen dringen. Dit is een van de redenen dat EPDM zo geliefd is als dakbedekking voor groendaken en sedumdaken.

Begin met de aanleg van de moestuin

Voldoet uw dak aan de bovengenoemde eisen en is het hoog belastbaar en wortelvast? Dan kunt u de aarde op het dak aanbrengen en beginnen met de aanleg van de moestuin. Net als bij een reguliere moestuin op de begane grond, is het verstandig om hierbij planmatig te werk te gaan en te kiezen voor een logische indeling van planten.

Als u nog nooit eerder een moestuin heeft bijgehouden, kan het geen kwaad om te beginnen met wat relatief makkelijke groenten. Denk hierbij aan planten zoals spinazie, prei, wortels, radijs, sla en pompoenen. Houd ook rekening met de ruimte op uw groendak; bij beperkte ruimte is het aan te raden om grote groenten zoals pompoenen over te slaan. Succes!

Copyright © 2020 InterExpress | Specialist in EPDM Dakpakketten - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen