• Advies van experts zij helpen u op werkdagen tot 17:00 uur
  • Express levering op locatie gratis vanaf €395
  • Veilig betalen en snel verzonden

Een plat dak met EPDM dakbedekking?

Het platte dak is historisch gezien een bron van veel problemen geweest voor woningeigenaren. De gebruikte dakmaterialen in het verleden veroorzaakten vervelende kwesties zoals scheuren en lekkages. Gelukkig heeft het veelvuldige gebruik van EPDM-dakbedekking een verandering teweeggebracht in deze situatie. In dit artikel zullen we de voordelen van dit materiaal ten opzichte van alternatieven nader bekijken.

Plat dak: kwetsbare plek bij gebouwen

Vroeger was het platte dak een kwetsbare plek in gebouwen. Dit kwam voornamelijk door de destijds gebruikte dakbedekking, genaamd mastiek. In tegenstelling tot moderne dakbedekking zoals EPDM, is mastiek niet goed bestand tegen wisselende temperaturen en weersomstandigheden. Kou en sneeuw maken het materiaal broos, terwijl het in warme periodes juist vloeibaar wordt vanwege de teerachtige oorsprong. Het is gemakkelijk voor te stellen hoe deze veranderende staat van de dakbedekking vroeg of laat leidt tot scheuren en lekkages. Bovendien is mastiek ook niet optimaal vanuit gezondheidsoogpunt.

Wat is EPDM van Tytane

Onderstaand kort de voordelen opgesomd.

  • Op maat geleverd
  • Minimaal 50 jaar waterdicht
  • Geschikt i.c.m. isolatie
epdm-als-loodvervanger

Loodvervanger

EPDM als loodvervanger gebruiken?

hoeveel-kost-epdm

Prijs

Hoeveel kost EPDM dakbedekking?

Bitumen: beter dan mastiek, slechter dan EPDM

Ongeveer drie decennia geleden werd er een alternatief voor mastiek geïntroduceerd: bitumen. Dit bekende materiaal wordt nog steeds veelvuldig gebruikt. Toch heeft het ook nadelen, waardoor we het gebruik van bitumen dakbedekking en PVC dakbedekking afraden. De levensduur laat vaak te wensen over, waardoor veel onderhouds- en reparatiewerkzaamheden nodig zijn. Dit heeft natuurlijk financiële gevolgen.

Het vele onderhoud is ook niet handig, omdat bitumen niet zo gemakkelijk kan worden aangebracht als bijvoorbeeld EPDM dakbedekking. Hiervoor is het gebruik van een gasbrander nodig, wat risico’s met zich meebrengt en al tot meerdere brandincidenten heeft geleid. Verzekeraars hanteren dan ook torenhoge premies voor het dekken van brandschade bij een bitumen dak.

EPDM dakbedekking de beste keuze voor een plat dak

EPDM-dakbedekking is de beste keuze voor een plat dak. De zwakke punten van mastiek en bitumen zijn precies de sterke punten van EPDM. In tegenstelling tot mastiek is EPDM nauwelijks gevoelig voor krimpen en uitzetten onder invloed van wisselende temperaturen. En in tegenstelling tot bitumen is EPDM eenvoudig aan te brengen, heeft het een lange levensduur en vereist het weinig onderhoud. Zelfs als u een (licht) hellend dak of een schuin dak heeft met een hellingsgraad van maximaal 15 graden, kunt u kiezen voor EPDM. Het vervangen van bitumen dakbedekking door EPDM dakbedekking is ook geen probleem. U kunt eenvoudig bitumen over de EPDM heen lijmen. EPDM is dus de beste dakbedekking voor een plat dak.

Voordelige EPDM producten:

EPDM dakbedekking

EPDM folie

EPDM dakpakketten

EPDM dakpakket

EPDM lijmen

EPDM lijm

epdm kit

EPDM kit

Dakrandprofielen

Daktrimmen

EPDM gereedschap en toebehoren

Gereedschap en toebehoren

Dakbedekking plat dak: wat is de levensduur?

Bij het analyseren van de prijs van verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak moet ook rekening worden gehouden met de levensduur. Een dak dat immers twee keer zo snel moet worden vervangen, brengt ook twee keer zoveel kosten met zich mee. Op dit gebied laat EPDM de concurrentie ver achter zich. Een plat dak met bitumen of PVC dakbedekking gaat gemiddeld zo’n 25 jaar mee. EPDM daarentegen heeft een bewezen levensduur van wel 50 jaar, wat twee keer zo lang is! Daarom is dit het ideale type dakbedekking voor elk bouwwerk met een plat dak, zoals garages, schuren, werkplaatsen en verschillende soorten overkappingen.