• Iedere werkdag bereikbaar van 08:30 tot en met 17:30 uur
 • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
 • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

Hoe installeer ik zonnepanelen op EPDM dakbedekking

Waarom zonnepanelen met EPDM combineren?

Wat is de eerste term die je te binnen schiet als je aan zonnepanelen en dakisolatie denkt? Grote kans dat dit het begrip ‘duurzaamheid’ is. Iedereen weet immers dat zonnepanelen en isolatie goed zijn voor het milieu. En dat de energierekening aan het eind van de maand wat lager uitvalt, ontvangen we doorgaans ook met het nodige enthousiasme.

Ook EPDM staat bekend om zijn lage milieubelasting en uitstekende eigenschappen op het gebied van duurzaamheid. Niet voor niets wordt het materiaal veelvuldig toegepast in de huidige trend van duurzaam bouwen. Wie zonnepanelen combineert met een EPDM dakbedekking als onderlaag, maakt dan ook een slimme keuze die zeer milieu verantwoord is.

De voordelen van EPDM van Tytane

 • Op maat geselecteerde EPDM dakbedekking
 • Minimaal 50 jaar waterdicht
 • Geschikt in combinatie met isolatie

Welke dikte EPDM vormt een goede onderlaag?

Niet elk dak met EPDM is echter geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Soms is de dakconstructie simpelweg niet toereikend en in andere gevallen is het dak qua oriëntatie helaas niet optimaal gelegen. Ook de dakbedekking zelf moet voldoen aan uiteenlopende eisen, waarvan de belangrijkste de dikte van de folie is. 

Een standaard dikte van 1,00 millimeter zal over het algemeen weliswaar geen belemmeringen opleveren bij installatie, maar kan op termijn eerder leiden tot vervelende problemen zoals mechanische schade. Het bevestigingssysteem van de panelen stelt hoge eisen aan de ondergrond en Interexpress adviseert hiervoor dan ook het gebruik van EPDM met een dikte van 1,30 millimeter.

Bevestiging van zonnepanelen op een plat dak

Wanneer u zonnepanelen op een plat dak wilt bevestigen, heeft u stevig montagemateriaal nodig. De zonnepanelen worden gemonteerd op een metalen frame dat vervolgens op de dakconstructie rust. Op deze manier kunt u de installatie over eventuele obstakels heen plaatsen.

Kun je zonnepanelen op een dakkapel plaatsen?

Overweegt u zonnepanelen te plaatsen op een bestaande dakkapel? Houd er rekening mee dat de huidige constructie mogelijk niet voldoende draagkracht heeft. De meeste dakkapellen zijn niet ontworpen om zowel het gewicht van de zonnepanelen als extra ballast te dragen. Overbelasting van de dakkapel kan leiden tot problemen zoals verzakking, lekkage en schade aan de zonnepanelen. Wees dus voorzichtig bij het maken van deze keuze.

Zonnepanelen op uw platte dak bevestigen?

Voor de bevestiging van zonnepanelen op een plat dak heeft u een goed frame nodig, EPDM dakbedekking is zeer geschikt als ondergrond voor zonnepanelen. EPDM wordt veelal toegepast op platte of licht hellende daken en laat die nu net een aantal unieke voordelen bieden voor de installatie van zonnepanelen. In tegenstelling tot bij een schuin dak, is het namelijk mogelijk zelf de hellingshoek én de oriëntatie van de panelen te bepalen. Voor een optimaal rendement adviseren experts een hoek van 35 graden richting het zuiden en geen volledig plat dak.

Hoe en wanneer installeer ik de panelen?

Wilt u het liefst zo snel mogelijk zonnepanelen plaatsen? Overweeg dan eerst de resterende levensduur van de huidige dakbedekking. Zonnepanelen gaan ongeveer twee decennia mee en daarom is het niet handig als u de dakbedekking enkele jaren na installatie van de panelen moet vervangen. EPDM kent een levensduur van maar liefst een halve eeuw en is daarmee altijd een uiterst veilige keuze. Bovendien is het plaatsen van EPDM een peulenschil, en komt er geen brander aan te pas. Onze speciale EPDM dakpakketten zorgen ervoor dat u snel de juiste hoeveelheid EPDM en bijbehorende EPDM lijm in huis heeft.

Zonnepanelen schoonmaken

In de eerste plaats is het goed om te begrijpen dat zonnepanelen bedekt zijn met een beschermende coating. Deze coating dient ter afscherming tegen vervuiling. Wanneer u onmiddellijk begint met schoonmaken, kan deze beschermende laag aangetast worden. Om die reden adviseren we om gedurende de eerste drie jaar de zonnepanelen niet schoon te maken. Na deze periode is het aan te raden om jaarlijks te beoordelen of reiniging noodzakelijk is.

Wanneer is het dan wel aangewezen om de zonnepanelen te reinigen? Het voornaamste signaal dat aangeeft dat reiniging van de zonnepanelen vereist is, is een afname in energieopbrengst. Deze vermindering kan worden waargenomen via de app op uw tablet of mobiele telefoon die u hiervoor gebruikt.

Tips en tricks voor het schoonmaken van zonnepanelen

Wel doen:

 •  Wanneer u het dak op moet om de zonnepanelen te bereiken, zorg er dan voor dat u dit veilig doet met bijvoorbeeld een valbeveiliging.
 •  Wanneer u de zonnepanelen schoon gaat maken, zet u het zonnestroomsysteem uit en komt u niet aan de bekabeling.
 •  Gebruik gewoon een simpele tuinslang om de zonnepanelen af te spoelen, een hogedrukspuit kan namelijk schade aan de panelen aanrichten.
 •  Gebruik het liefst regenwater of kalkvrij water zodat er geen kalklaagje overblijft na het schoonmaken.
 •  Maak de zonnepanelen ‘s ochtends of ‘s avonds schoon. Bij zonnestraling kunnen de zonnepanelen namelijk erg warm worden. Dit kan zorgen voor vlekken wanneer het water te snel opdroogt of voor verwondingen wanneer je ze aanraakt.
 •  Gebruik alleen lauw/warm water en een zachte spons of doek om de zonnepanelen te wassen. 
 •  Ga zorgvuldig te werk en leun of stap niet op de zonnepanelen. Dit kan kleine beschadigingen veroorzaken waardoor de panelen minder goed werken.

Niet doen:

 •  Het schoonmaken van zonnepanelen met autoshampoo, Dreft, allesreiniger of groene zeep is geen goed idee. Deze reinigingsmiddelen tasten namelijk de beschermende coating van de zonnepanelen aan. Is het vuil te hardnekkig en heeft u toch een reinigingsmiddel nodig? Gebruik dan speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen.
 •  Vermijd schuurmiddelen, schuursponsjes en ruitenkrabbers. Deze middelen kunnen uw zonnepanelen beschadigen en zorgen voor krassen.

Conclusie: 

EPDM en zonnepanelen zijn perfect te combineren, maar u kunt daarnaast ook zonnepanelen op pir platen plaatsen onder enkele voorwaarden. Bij de plaatsing van zonnepanelen is het aan te bevelen dat u zonnepanelen op een schuin epdm dak plaatst.

EPDM dakbedekking voordelig en in verschillende maten

Onze EPDM dakbedekking is voordelig en in verschillende maten aan te schaffen. Ook in combinatie met onze pakketten.

Benodigde producten

Bestel direct om morgen in huis te hebben

EPDM daktotaalpakket Basic 1,30mm

Prijzen vanaf

€149,94 Incl. BTW

EPDM contactlijm voor randen, opstanden en accessoires

€19,95 Incl. BTW

EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dikte

Prijzen vanaf

€13,89 Incl. BTW

EPDM producten

EPDM dakbedekking

EPDM dakpakketten

EPDM lijm & Kit

PIR isolatie

Dakrandprofielen

Gereedschap en toebehoren

Dit vind je misschien ook interessant