10% WEEKENDACTIE!

Profiteer direct en ontvang alleen dit weekend nog 10% korting op uw gehele bestelling bij aanschaf van een EPDM dakpakket!

*actie loopt t/m maandag 11 december!

Groendaken en sedumdaken

Hoeveel onderhoud vergt een sedumdak?

Groendaken in combinatie met EPDM dakbedekking nemen toe in populariteit. De voordelen van een groendak hebben we in een eerder artikel al uitgelegd, maar belangrijk om te weten is ook dat dit type dak beschikbaar is in verschillende varianten. Zeer onderhoudsarm is bijvoorbeeld het sedumdak, iets waar wij u hieronder alles over vertellen.

Combinatie van sedum en EPDM

Zoals de naam al verklapt, is een sedumdak begroeid met sedum. Deze sterke vetplant is bijzonder licht, maar tegelijkertijd bestand tegen de meest uiteenlopende omstandigheden. Dat maakt de plant bij uitstek geschikt om te combineren met EPDM. Zowel de plant als de dakbedekking zijn namelijk uitstekend berekend op de veranderende weersomstandigheden in verschillende seizoenen.

Bij EPDM komt dat voornamelijk door de elastische eigenschappen van het rubber. Het materiaal zet hierdoor eenvoudig uit bij warmte en krimpt juist in geval van kou. Ook sedum gedijt enerzijds prima bij langdurige blootstelling aan de felle zon, maar doorstaat anderzijds moeiteloos periodes van zware regenval. Met een sedumdak met EPDM kunt u dus alle kanten op.

Sedumdak is zeer onderhoudsarm

Ook het onderhoud van de bovengenoemde combinatie ligt zeer laag. Geen enkel dak is geheel onderhoudsvrij, maar een dak met EPDM en sedum is absoluut onderhoudsarm. Een snelle onderhoudsbeurt een of twee keer per jaar is al voldoende om het sedumdak in optimale conditie te houden. De lente en de herfst zijn voor de hand liggende jaargetijden voor deze werkzaamheden.

Het onderhoud is in de basis vrij simpel en bestaat voornamelijk uit het verwijderen van aangewaaide bladeren en andere ongewenste elementen. Onkruid behoeft niet veel aandacht, omdat dit in de meeste gevallen vanzelf uitdroogt in het warme zomerseizoen. Wel is het belangrijk om de hemelwaterafvoeren vluchtig te controleren op korrels en grof vuil.

Eventuele aanvullende onderhoudswerkzaamheden

Als u hogere eisen stelt aan uw sedumdak, kunt u overwegen om de onderhoudswerkzaamheden uit te breiden. Onderzoek laat namelijk zien dat bemeste groendaken dichter zijn begroeid. Dit oogt niet alleen mooier, maar resulteert ook in een verminderd risico op zaken als onkruid en erosie. Er is speciaal groendak voer op de markt om uw sedumdak te voeden.

Hoewel sedum zelfs lange periodes van warmte en droogte redelijk moeiteloos doorstaat, kunt u de conditie van de vetplanten wel een impuls geven door af en toe te sproeien. In veel gevallen oogt het dak dan iets groener, maar dit is alleen aan te raden bij aanhoudende droogte. Hou de sproeitijden bij voorkeur kort, want teveel water geeft een averechts effect.

Wilt u meer weten over groen of sedumdaken neem dan contact met ons op +31 (0)38 3760604 of [email protected]

Copyright © 2022 InterExpress | Specialist in EPDM - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen