• Iedere werkdag bereikbaar van 08:00 tot en met 17:30 uur
  • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
  • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

Hoelang gaat een groendak of sedumdak met EPDM mee?

Veel mensen denken dat een groendak samengaat met een groen gebouw. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Sterker nog: steeds meer panden hebben tegenwoordig een groendak, simpelweg vanwege de grote voordelen op het gebied van comfort, kostenbesparing en milieu. Maar hoe zit het eigenlijk met de levensduur ervan? Dat vertellen we u in dit artikel.

Hoe zit een groendak in elkaar?

Een groendak is in feite niets anders dan een tuin op je dak. Of dat een bescheiden moestuin is, een groot groendak met sedumplanten of een imposante groene zee vol met bomen (ook wel een intensief groendak genoemd), hangt af van de dakconstructie en de wensen. Bovenop het dak wordt in elk geval een substraat aangebracht waarop de groene vegetatie kan groeien.

Hoe dik de laag substraat moet zijn, hangt uiteraard af van de gewassen of bomen die u erin wilt plaatsen. U kunt zich voorstellen dat een vetplantje een minder dikke laag aarde nodig heeft dan een grote boom met wortels. Één ding is hoe dan ook zeker: hoe dikker de laag substraat die wordt gebruikt, hoe meer onderhoud u van een groendak heeft.

EPDM dakbedekking met planten

Een groendak is dus een dak bedekt met planten, mossen, sedum of grassen. Toch zijn er meerdere soorten groendaken, EPDM folie is geschikt voor vele planten. Wanneer u kiest voor een dak met deze planten, raden wij u sterk aan om te kiezen voor onze 1,30mm dikke variant. Deze variant is namelijk een stuk beter beschermd tegen worteldoorgroei en het gewicht van de planten.

Wat is EPDM van Tytane

Onderstaand kort de voordelen opgesomd.

  • Op maat geleverd
  • Minimaal 50 jaar waterdicht
  • Geschikt i.c.m. isolatie
hoe-kan-ik-epdm-ik-mijn-zinken-dakgoot-lijmen

Dakgoot

EPDM in zinken dakgoot lijmen?

app-dakbedekking-of-epdm

EPDM en PIR

EPDM plaatsen op PIR isolatie?

Waarom groendak aanleggen op EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking is uiterst geschikt om aan te leggen onder een groendak. Dit Europese EPDM is namelijk wortelwerend, wat het voor fijne plantenworteltjes ondoordringbaar maakt.

De voornaamste drempel bij het kiezen van een groendak, is voor veel mensen het dak zelf. Enerzijds is de constructie een beperkende factor: die moet immers sterk genoeg zijn om de vegetatie inclusief substraat te kunnen dragen. Anderzijds is de dakbedekking een veelvoorkomende belemmering: die moet waterdicht zijn en wortelvast.

Veel groendaken combineren daarom een waterdichte laag in bitumen of kunststof met daarbovenop een wortelwerende laag. Dit is echter niet optimaal op het gebied van zowel kosten als levensduur. Ideaal is het om te opteren voor een dakbedekking die zowel wortelvast als waterdicht is én bovendien een lange tijd meegaat. Als u niet het juiste type dakbedekking kiest, kan een groendak namelijk gevoelig zijn voor lekkage. Dan komt u automatisch uit bij een EPDM dak. Als u dit aanschaft bij een erkende leverancier zoals Interexpress weet u zeker dat u een kwalitatief product heeft dat uitstekend geschikt is onder een groendak.

Voordelige EPDM producten

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking

EPDM dakpakketten

EPDM dakpakket

EPDM lijmen

Bijbehorende lijmen

epdm kit

Sealant kit

Dakrandprofielen

Daktrimmen

EPDM gereedschap en toebehoren

Gereedschap en toebehoren

Hoelang gaat een groendak of sedumdak met EPDM mee?

De levensduur van een groendak of sedumdak op EPDM dakbedekking wordt voornamelijk bepaald door het substraat en de vegetatie. Omdat hierdoor de dakbedekking beschermd wordt tegen diverse weersinvloeden is de levensduur op deze manier minstens 50 jaar. Dit product gaat van zichzelf tot wel een halve eeuw mee en is in deze context dus nooit de beperkende factor. Maar ook een groendak heeft de potentie om vele decennia mee te gaan.

Om deze potentiële levensduur volledig te benutten, is een professionele aanleg van het substraat en de planten noodzakelijk. Het onderhoud valt bij een extensief groendak vervolgens bijzonder mee. Wel is noodzakelijk om parasitaire en afgestorven planten te verwijderen of vervangen en het dak eenmaal jaarlijks te bemesten met organische meststoffen.

Bij een intensief groendak komt logischerwijs meer onderhoud kijken. Net als bij een reguliere tuin is regelmatig bijhouden en besproeien noodzakelijk. Zeker in droge zomerperioden is extra sproeien bepaald geen overbodige luxe. Beide alle typen groendaken geldt dat goed onderhoud resultaat in een maximale levensduur.