Gratis aandrukroller actie!

Ontvang bij aanschaf van een EPDM dakpakket een gratis aandrukroller t.w.v. €34,94!
Klik hier om de pakketten te bekijken.

Hoelang gaat een groendak met EPDM mee?

Veel mensen denken dat een groendak samengaat met een groen gebouw. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Sterker nog: steeds meer panden hebben tegenwoordig een groendak, simpelweg vanwege de grote voordelen op het gebied van comfort, kostenbesparing en milieu. Maar hoe zit het eigenlijk met de levensduur ervan? Dat vertellen we je in dit artikel.

Hoe zit een groendak in elkaar?

Een groendak is in feite niets anders dan een tuin op je dak. Of dat een bescheiden moestuin is, een extensief groendak met sedumplanten of een imposante groenzee vol met bomen (ook wel een intensief groendak genoemd), hangt af van je dakconstructie en je wensen. Bovenop het dak breng je in elk geval het substraat aan waarop de groene vegetatie kan groeien.

Hoe dik de laag substraat moet zijn, hangt uiteraard af van de planten of bomen die je erin wilt plaatsen. Je kunt je voorstellen dat een vetplantje een minder dikke laag aarde nodig heeft dan een grote boom met wortels. Een ding is hoe dan ook zeker: hoe dikker de laag substraat die je gebruikt, hoe meer onderhoud je van je groendak hebt.

Waarom combineren met EPDM dakbedekking?

De voornaamste drempel bij het kiezen van een groendak, is voor veel mensen het dak. Enerzijds is de constructie een beperkende factor: die moet immers sterk genoeg zijn om de vegetatie inclusief substraat te kunnen dragen. Anderzijds is de dakbedekking een veelvoorkomende belemmering: die moet waterdicht zijn en wortelvast.

Veel groendaken combineren daarom een waterdichte laag in bitumen of kunststof met daarbovenop een wortelwerende laag. Dit is echter niet optimaal op het gebied van zowel kosten als levensduur. Ideaal is het om te opteren voor een dakbedekking die zowel wortelvast als waterdicht is én bovendien een lange tijd meegaat. Dan kom je automatisch uit bij een EPDM dak.

Hoelang gaat een groendak met EPDM mee?

De levensduur van een groendak op EPDM dakbedekking wordt voornamelijk bepaald door het substraat en de vegetatie. EPDM dakbedekking gaat van zichzelf tot wel een halve eeuw mee en is in deze context dus nooit de beperkende factor. Maar ook een groendak heeft de potentie om vele decennia mee te gaan.

Om deze potentiële levensduur volledig te benutten, is een professionele aanleg van het substraat en de planten noodzakelijk. Het onderhoud valt bij een extensief groendak vervolgens bijzonder mee. Wel is noodzakelijk om parasitaire en afgestorven planten te verwijderen of vervangen en het dak eenmaal jaarlijks te bemesten met organische meststoffen.

Bij een intensief groendak komt logischerwijs meer onderhoud kijken. Net als bij een reguliere tuin is regelmatig bijhouden en besproeien noodzakelijk. Zeker in droge zomerperioden is extra sproeien bepaald geen overbodige luxe. Beide alle typen groendaken geldt dat goed onderhoud resultaat in een maximale levensduur.

Copyright © 2020 InterExpress | Specialist in EPDM Dakpakketten - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen