• Iedere werkdag bereikbaar van 08:30 tot en met 17:00 uur
 • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
 • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

Is een groendak gevoelig voor lekkage?

De hoge kosten voor een reparatie van een groendak

Het leggen van een groen- of sedumdak is niet goedkoop, dit kost namelijk al snel tussen de 50 en 85 euro per m2. Een groen-of sedumdak heeft maar weinig onderhoud nodig. Dat is anders dan wanneer u een complete tuin op het dak aanlegt – die moet u bijhouden zoals u een tuin zou onderhouden.

Regelmatig wordt lekkage genoemd als een van de mogelijke minpunten van een groen dak, een lekkend dak wilt u natuurlijk niet. Uit onderzoek komt echter nergens naar voren dat groendaken hiervoor gevoeliger zouden zijn dan andere typen daken. Sterker nog: de water absorberende werking van de groenlaag en de natuurlijke bescherming tegen UV-straling maken zo’n dak juist méér bestendig tegen lekkage, dit maakt het juist een groot voordeel.

Hoe komt het dan dat dit thema telkens terugkeert? Dat heeft met name te maken met de mogelijke gevolgen van een lekkage in het dak. Een groen dak is hier allerminst gevoeliger voor, maar áls er dan lekkage plaatsvindt, dan zijn de kosten voor een reparatie bepaald niet mals. Er moet immers eerst een complete daktuin worden afgegraven…

De voordelen van EPDM van Tytane

 • Op maat geselecteerde EPDM dakbedekking
 • Minimaal 50 jaar waterdicht
 • Geschikt in combinatie met isolatie

De nadelen van een groendak

Toch kan een groendak in sommige gevallen enkele nadelen hebben, deze nadelen zetten we hier voor u op een rijtje:

 • Uw dakconstructie moet geschikt zijn om het gewicht van het sedum te dragen.
 • Wanneer u een soort dakbedekking gebruikt met een slechte wortelwerende laag kan dit voor lekkage zorgen.
 • Niet alle soorten platen zijn geschikt om te gebruiken voor een groen- of sedumdak.
 • Een groendak is simpelweg duurder dan een ‘gewoon’ dak.
 • Bij een verkeerde montage is de kans op lekkage groter, gebruik daarom onze bijgeleverd handleiding of online videohandleidingen!

Wie is aansprakelijk bij lekkage op een groendak?

Moeten we het kind dan maar met het badwater weggooien? Dat lijkt ons niet verstandig. De kans op lekkage is bij een goed aangelegd groen dak dat beschikt over de juiste groene dakbedekking minimaal. Eindeloos speculeren over de mogelijke gevolgen van een lekkage heeft dan ook weinig zin – de kans erop is immers nihil.

Heeft uw gebouw al een groen dak, maar zijn zowel de aanleg als de gebruikte dakbedekkingsmaterialen niet optimaal? Dan is het belangrijk om te weten hoe het zit met aansprakelijkheid in geval van een eventuele reparatie. Steeds meer verzekeraars geven alleen garantie op het dak als de dakdekker ook de hoofdaannemer van het groen dak is. Zo is het altijd duidelijk wie er aansprakelijk is in het geval van een eventuele lekkage.

Welke dakbedekking voorkomt lekkage bij een groendak?

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en daarom is het raadzaam een groendak in de eerste plaats op de juiste manier aan te leggen. De gebruikte dakbedekking speelt een grote rol in de waterdichtheid en daarmee ook de lekkage gevoeligheid van het dak. In geval van een groen- of sedumdak dient deze zowel waterdicht, wortelwerend als rizoom werend te zijn.

Wat is nu de beste dakbedekking voor een groendak? Dat hangt mede af van andere factoren zoals de dakconstructie en gebouw eisen. EPDM is doorgaans een uitstekende keuze bij licht hellende of platte daken. Het materiaal koppelt een hoge waterdichtheid aan een prima wortelvastheid en sluit ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid uitstekend aan op het principe van een groendak. Het allergrootste voordeel is misschien wel de duurzaamheid. EPDM kan makkelijk een halve eeuw meegaan, zodat u niet na een jaar of 10 weer aan het vervangen van uw dak hoeft te denken. De prijs is in verhouding dan ook vaak lager in verhouding met andere soorten dakbedekking.

Ons laatste advies hierin, is dat u voor kwaliteits-EPDM moet gaan. Er is veel tweedehands EPDM op de markt, wat de duurzaamheid natuurlijk niet ten goede komt. Interexpress verkoopt uitsluitend hoogwaardige EPDM dakbedekking met garantie, en met onze speciaal samengestelde EPDM dakpakketten, heeft u direct alles in huis om een goed EPDM dak aan te leggen onder uw groendak.

EPDM dakbedekking voordelig en in verschillende maten

Onze EPDM dakbedekking is voordelig en in verschillende maten aan te schaffen. Ook in combinatie met onze pakketten.

Benodigde producten

Bestel direct om morgen in huis te hebben

EPDM daktotaalpakket Basic 1,30mm

Prijzen vanaf

€149,94 Incl. BTW

EPDM contactlijm voor randen, opstanden en accessoires

€19,95 Incl. BTW

EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dikte

Prijzen vanaf

€13,89 Incl. BTW

EPDM producten

EPDM dakbedekking

EPDM dakpakketten

EPDM lijm & Kit

PIR isolatie

Dakrandprofielen

Gereedschap en toebehoren

Dit vind je misschien ook interessant

 • Hoe verloopt een totaalrenovatie met EPDM?
  Hier bespreken we totaalrenovatie met EPDM. EPDM is veelzijdig en geschikt voor diverse renovatieprojecten, zoals het dak of de goot van uw gebouw
 • Welke zijde van het EPDM moet ik lijmen?
  Als u nog niet eerder met EPDM heeft gewerkt, begrijpen we dat dit verwarrend kan zijn. Na het lezen van dit artikel bent u er helemaal klaar voor!
 • EPDM op het dak van een schuur leggen
  Als het dak van uw schuur renovatie nodig heeft, is EPDM dakbedekking dé oplossing. Lees meer over dit duurzame materiaal in de blog van Interexpress