10% JUNI ACTIE!

Tot en met a.s donderdag geven wij 10% korting op het gehele assortiment. Dus bestel snel! De korting wordt automatisch verrekend in de winkelwagen.

EPDM blog Interexpress

EPDM op een plat schuurdak

Op zoek naar nieuwe dakbedekking op uw schuurdak? EPDM is dé dakbedekking op een plat of licht hellend schuurdak. EPDM is gemakkelijk te leggen en heeft daarnaast vele voordelen. Zo is het bijvoorbeeld op maat te bestellen waardoor de klus direct een stuk makkelijker wordt!

Een schuurdak renoveren met EPDM

Een dak van een schuur kan door de jaren heen veel te lijden hebben van weersomstandigheden. Helemaal als het dak al wat ouder is, doet u er goed aan om dit in de gaten te houden en het tijdig te renoveren of vernieuwen om lekkage te voorkomen. Dit is een klus dat u misschien niet elke dag doet maar wij verzekeren u dat dit met EPDM gemakkelijk zelf te doen is. Omdat het op maat te bestellen is hoeft u zelf niet te knippen of vouwen en een brander of primer is niet nodig.

Waarom EPDM op het schuurdak?

Dat EPDM eenvoudig zelf te leggen is, zal u inmiddels duidelijk zijn. Maar er zijn nog veel meer redenen om te kiezen voor EPDM op het dak van uw schuur:

 • Bij het leggen van EPDM is geen primer nodig
 • Bij het leggen van EPDM komt er geen brander aan te pas. Het is eenvoudig te verlijmen op het dakoppervlak
 • EPDM is extreem duurzaam en gaat gemakkelijk 50 jaar mee
 • Weersomstandigheden hebben geen invloed op EPDM. Het kan tegen (extreme) regen, hitte en kou, mede vanwege de hoge elasticiteit.
 • EPDM is onderhoudsvrij. Natuurlijk dienen standaard werkzaamheden zoals het verwijderen van bladeren en vuil wel te gebeuren. Vergeet ook de hemelwaterafvoeren niet!
 • EPDM gaat heel goed samen met PIR isolatie. Handig als uw schuur verwarmd is of als u deze wil gaan verwarmen
 • EPDM is beloopbaar. Wel zo handig tijdens het leggen, schoonhouden of bijvoorbeeld als u zonnepanelen wilt gaan plaatsen

Hoe leg ik EPDM op een schuurdak?

Of u nu EPDM op het dak van een schuur, garage, woonhuis of bedrijfspand gaat leggen, de voorbereiding is belangrijk. Als u het dak opgemeten heeft, kunt u het gaan bestellen in de webshop van Interexpress. U kunt bij de EPDM dakbedekking op maat gemakkelijk een lengte en breedte invoeren en wij zorgen ervoor dat u het EPDM op de juiste maat ontvangt. Kies vervolgens de juiste lijm en indien nodig EPDM hemelwaterafvoeren, binnen- of buitenhoeken en EPDM kit.

Vervolgens kunt u aan de slag. Zorg voordat u begint dat het dak schoon en vrij van uitsteeksels en dergelijke is en leg het EPDM los op het dak. Sla een gedeelte terug en verlijm deze kant met EPDM bodemlijm. Herhaal dit proces bij de andere kant en leg het EPDM precies op de juiste plek. De randen van het schuurdak dienen vervolgens verlijmd te worden met EPDM contactlijm. Dit dient dubbelzijdig te gebeuren zodat u zeker weet dat het optimaal hecht. Monteer vervolgens de EPDM hemelwaterafvoeren met EPDM kit. Indien van toepassing werkt u het dak af met een mooie daktrim.

Wilt u alles nog eens nalezen of dit proces op video zien? Bekijk dan onze handige montagehandleidingen. Wij sturen een papieren versie met uw bestelling mee!

Tip: Ga voor gemak en bestel een EPDM dakpakket. Hierin vindt u alle hierboven genoemde materialen en bent u voordeliger uit!

EPDM beschermen tegen diverse weersomstandigheden

Het weer houdt iedereen bezig. Iedereen kan genieten van een mooie warme dag met veel zon en balen van een regenachtige dag. Waar echter niet iedereen altijd even goed bij stilstaat, is dat het weer ook van grote invloed kan zijn op dakbedekking. Want niet elk type dakbedekking kan bijvoorbeeld goed tegen warmte, of tegen extreme regenval. Wij bespreken namelijk in dat artikel welke invloed het weer heeft op EPDM.

Moet ik mijn EPDM dak voorzien van ballast?

Bij andere soorten dakbedekking wordt vaak het advies gegeven om ballast op het dak te leggen, zoals kiezels of een groendak. Dit voorkomt dat de dakbedekking wordt blootgesteld aan UV-straling. Van UV-straling is bekend dat het dakbedekking aan kan tasten, dus ballast op het dak lijkt dan een goede oplossing. Heeft u EPDM op het dak? Dan is ballast niet nodig! EPDM folie is namelijk uitstekend bestand tegen UV-straling en tast de lange levensduur dan ook niet aan.

Is EPDM gevoelig voor vocht en wind?

Een goed gelegd EPDM dak heeft niks te lijden van wind. Als u de EPDM dakbedekking van Interexpress gebruikt in combinatie met onze EPDM lijm, bent u verzekerd van een goede hechting op het dakoppervlak. Daarnaast worden veel EPDM daken afgewerkt met een daktrim, wat er voor zorgt dat de EPDM folie goed blijft zitten bij de dakranden.

Net als bij wind geldt dat een goed gelegd EPDM dak uitstekend bestand is tegen vocht. EPDM is volledig waterdicht en beschermd het onderliggende pand tegen lekkage. Uiteraard moet bij een plat dak de hemelwaterafvoer wel goed geregeld zijn. Een goed gemonteerde EPDM hemelwaterafvoer doet zijn werk en zorgt ervoor dat het water probleemloos wordt afgevoerd.

Is EPDM gevoelig voor warmte?

EPDM staat bekend om zijn hoge mate van elasticiteit. Dat is een uitstekende eigenschap voor dakbedekking, want bij warm weer zet het rubber uit en bij koud weer krimpt het juist. Omdat het materiaal zo elastisch is, beweegt het moeiteloos mee met deze weersomstandigheden. Dus of het nu warm of koud is, EPDM is een perfecte oplossing op uw dak!

Conclusie: EPDM is in een land als Nederland de perfecte dakbedekking. Kou, warmte, regen, hagel of wind, het krijgt allemaal geen vat op dit materiaal. Ballast gebruiken kan, maar is absoluut niet nodig.

Welke EPDM dikte heb ik nodig?

Voor mensen die het materiaal EPDM niet kennen is het soms moeilijk voor te stellen dat materiaal dat zo dun is, een dusdanige kwaliteit heeft dat het wel vijftig jaar of meer mee gaat. Als u bijvoorbeeld bitumen gewend bent, dan zult u staan te kijken van de voordelen die EPDM biedt ten opzichte van bitumen. Zo is het een stuk gemakkelijker aan te brengen en hoeft het niet te worden aangebracht met behulp van een brander. Toch zit er in EPDM ook verschil qua dikte. Welke EPDM dikte u nodig heeft voor uw project, leggen we u graag even uit.

EPDM dikte is afhankelijk van de toepassing

Welke dikte EPDM dakbedekking u kunt gebruiken op uw dak, is afhankelijk van hoe het dak gebruikt gaat worden. Als het dak niet of nauwelijks belopen gaat worden zou een dikte van 1,00 millimeter kunnen volstaan. Ons advies is om EPDM van 1 millimeter dik voornamelijk te gebruiken bij veranda's, overkappingen, schuren en blokhutten. Uiteraard kan het ook gebruikt worden op huizen of bedrijfspanden, maar als u hier gaat voor EPDM van 1,30 millimeter dan weet u zeker dat dit toekomstbestendig is.

Als u eraan denkt een huis, bedrijfspand of verwarmde garage te gaan voorzien van EPDM, dan is 1,30 millimeter de beste optie. Hiermee biedt u uzelf namelijk de kans om in de toekomst bijvoorbeeld ook zonnepanelen te plaatsen op het dak. Omdat 1,30 millimeter net wat dikker is, is dit beter geschikt voor de schroeven waarmee de zonnepanelen vastgezet worden en voorkomt u bijvoorbeeld lekkage. Ook als u eraan denkt om een sedum- of groendak te gaan maken dan kunt u beter voor EPDM met een dikte van 1,30 millimeter gaan.

EPDM folie met diverse diktes

U heeft hierboven kunnen lezen waarom wij van Interexpress hebben besloten om EPDM met diverse diktes aan te bieden in onze webshop. Met EPDM van 1,30 millimeter kunt u alle kanten op en bent u zit u in ieder geval goed als u in de toekomst zonnepanelen wil plaatsen of een groen- of sedumdak wilt gaan maken. Ook een dakterras of een geballast dak kunt u het beste voorzien van EPDM van 1,30 millimeter dik.

Voor andere toepassingen is 1,00 millimeter dus prima geschikt en biedt dezelfde waterdichte eigenschappen als 1,30 millimeter.

Op welke ondergrond kan ik EPDM lijmen?

EPDM heeft als grote voordeel dat het op diverse ondergronden aangebracht kan worden. Maar op welk materiaal kunt u nu wel EPDM verlijmen en waarop juist niet? Met een handig overzichtje helpen we u graag op weg!

Top 10 meest gestelde vragen over ondergronden EPDM

We kunnen natuurlijk niet alle ondergronden benoemen, maar met onze ervaring hebben wij een top 10 aan vragen samengesteld met hierbij ons advies. Heeft u toch een vraag die hier niet bijstaat, dan kunt u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen!

1. Kan ik EPDM op beton leggen?

Ja, u kunt EPDM zeker op beton lijmen. Zorg er wel voor dat het beton schoon is en geen scherpe uitstekende randen bevat. Een speciale primer is niet nodig. Het mag wel toegepast worden, maar dan moet deze primer wel voldoende droogtijd hebben, dat is meestal minstens 24 uur of langer. Wanneer de primer niet voldoende droog is kan de primer de reeds goede hechting van de EPDM lijm opheffen.

Conclusie: Ja, u kunt EPDM lijmen op beton.

2. Kan ik EPDM op hout lijmen?

EPDM is prima geschikt op een houten ondergrond. Bij bijvoorbeeld onverwarmde schuren, een veranda of een overkapping kan de EPDM dakbedekking direct op het hout worden verlijmd. Bij daken van ruimtes die wel verwarmd worden kan er condensvorming optreden tussen het EPDM en de houten ondergrond. Dit kunt u voorkomen met dampremmende folie in combinatie met PIR isolatieplaten. Zo vangt u twee vliegen in één klap, u heeft een dakbedekking die minstens vijftig jaar mee gaat en u heeft het pand waarom het gaat direct goed geïsoleerd!

Extra toevoeging: Vaak krijgen wij de vraag of EPDM ook op nat hout aangebracht mag worden. Ons advies is om dit niet te doen, omdat de lijm dan minder goed hecht. Ook kunt u hiermee een vochtprobleem krijgen, want EPDM is dampdicht wat betekend dat het vocht opgesloten blijft en de dakconstructie aan kan tasten.

Conclusie: Ja, u kunt EPDM op hout lijmen. Bedenk vooraf of u een dampwerende folie nodig heeft.

3. Kan ik EPDM op isolatie aanbrengen?

Ja dat kan, maar het ligt hierbij wel aan het soort isolatie. Niet elk isolatiemateriaal is namelijk geschikt om te verwerken in combinatie met EPDM. EPDM kunt u alleen lijmen op daarvoor geschikte PIR isolatieplaten. U kunt in deze webwinkel PIR isolatie platen kopen met de juiste cachering welke zorgt voor een optimale hechting van de EPDM lijm. Onder de isolatieplaten kan een dampremmende folie aangebracht te worden.

Conclusie: EPDM kan op isolatie aangebracht worden, waarbij ons advies is om PIR isolatieplaten te gebruiken.

4. Kan ik EPDM op zink lijmen?

Zinken dakgoten komen in ons land natuurlijk erg veel voor. Zink heeft echter wel zijn nadelen, want door corrosie zal er vroeg of laat lekkage op gaan treden. Wanneer u er op tijd bij bent en uw zinken dakgoot ter hoogte van lasnaden niet te erg beschadigd is, dan kunt u deze renoveren en waterdicht maken met EPDM stroken. Wanneer de lasnaden wel te erg beschadigd zijn dan moeten ze eerst gerepareerd worden. Wij adviseren voor dit doel EPDM met een dikte van 1,30 millimeter. Zorg ervoor dat de dakgoot goed schoon is zodat de EPDM lijm optimaal kan hechten.

Conclusie: Ja, EPDM kan verlijmd worden op zink. Kies bij een zinken dakgoot voor een EPDM dikte van 1,30 millimeter.

5. Kan ik EPDM over bitumen lijmen?

Ja, u kunt EPDM in sommige gevallen aanbrengen over bitumen, ofwel dakleer. U moet wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • De ondergrond moet droog zijn;
 • Het dak zelf moet geïsoleerd zijn zodat condensvorming voorkomen kan worden;
 • De ondergrond moet geen uitstekende of scherpe randen bevatten;
 • De ondergrond moet veegschoon zijn.

Voor een optimale hechting van onze EPDM lijm moet het te verlijmen oppervlak droog zijn en droog blijven. De 'oude' bitumen dakbedekking fungeert hierbij als een dampdichte laag.

Conclusie: Wilt u EPDM over bitumen lijmen? EPDM kan in veel gevallen verlijmd worden over bitumen dakbedekking. Bestaande dakisolatie is daarbij wel belangrijk om te grote temperatuurverschillen te voorkomen waardoor condensatie in de constructie voorkomen wordt.

6. Kan ik EPDM op mastiek dakbedekking lijmen?

Dit antwoord is kort maar krachtig. Nee, EPDM kan niet aangebracht worden op een mastiek dak.

Conclusie: EPDM aanbrengen op mastiek is niet mogelijk.

7. Kan ik EPDM over mijn bestaande dakbedekking aanbrengen?

U kunt EPDM in sommige gevallen over de huidige dakbedekking aanbrengen. Wat absoluut niet kan is EPDM over PVC dakbedekking en over mastiek daken. Denkt u ook aan voldoende isolatie om om condensvorming te voorkomen.

Conclusie: Ja, EPDM aanbrengen op bestaande dakbedekking is in sommige gevallen mogelijk. Hierbij geldt wel altijd dat het oppervlakte droog en schoon dient te zijn.

8. Kan ik EPDM op PVC dakbedekking lijmen?

Het niet mogelijk om EPDM op een PVC dak te lijmen. EPDM kan namelijk slecht tegen de scheikundige samenstelling van PVC.

Conclusie: EPDM aanbrengen op PVC dakbedekking is niet mogelijk.

9. Kan ik EPDM op metaal lijmen?

Ja, het aanbrengen van EPDM op de meeste metalen is mogelijk. Denk hierbij aan metalen zoals aluminium en zink. Twijfelt u over een metaalsoort? Neem dan gerust contact met ons op.

Conclusie: U kunt EPDM aanbrengen op diverse metalen mits deze schoon, roestvrij en vetvrij zijn.

10. Kan ik EPDM op EPDM lijmen?

Jazeker, met EPDM contactlijm kunt u bijvoorbeeld EPDM banen aan elkaar plakken. Dit wordt vaak gedaan als u EPDM heeft dat niet op de maat van uw dak is aangepast. Voor accessoires wordt voor een waterdichte verlijming ook wel EPDM kit toegepast. Te denken valt hierbij aan het afwerken van hoeken met prefab hoeken en het inwerken van een hemelwaterafvoer.

Conclusie: EPDM op EPDM plakken is prima mogelijk. Gebruik hiervoor onze speciale EPDM contactlijm.

 

Tabel

Bekijk hieronder op welke materialen EPDM dakbedekking verlijmd kan worden.

Ondergrond Verlijming mogelijk?
EPDM op beton Ja
EPDM op hout Ja
EPDM op isolatie Ja, alleen voor dit doel geschikte PIR isolatieplaten
EPDM op zink  Ja
EPDM over bitumen Ja, mits niet te nieuw en bij verwarmde ruimtes voorzien van isolatie
EPDM op mastiek nee
EPDM over oude dakbedekking In veel gevallen mogelijk. Er zijn enkele uitzonderingen
EPDM op PVC dakbedekking Nee
EPDM op metaal In veel gevallen mogelijk
EPDM op EPDM lijmen Ja

Tabel 1: EPDM leggen op diverse ondergronden.

Hoe kan ik EPDM in mijn zinken dakgoot lijmen?

Veel Nederlandse woningen hebben een zinken dakgoot. Na verloop van tijd gaan deze scheuren, slijten of roesten waardoor er vroeg of laat onderhoud aan gepleegd moet worden. Een makkelijke manier om uw dakgoot te repareren is door deze te voorzien van EPDM.

Lees meer

Hoe EPDM plaatsen op tuinhuis

Een tuinhuisje kan op verschillende manieren gebruikt worden. Het kan dienen als opslagplaats voor bijvoorbeeld tuinspullen, het kan dienen als gastenverblijf en soms zelfs als pure decoratie. Daarom is het zaak om het dak van het tuinhuisje goed waterdicht te maken, zodat waardevolle spullen niet nat worden. Wij leggen u uit waarom EPDM hier de beste keuze is.

Lees meer

Kan EPDM rechtstreeks op hout verlijmd worden?

Zoekt u dakbedekking voor een plat dak met houten ondergrond? EPDM dakbedekking kan direct op hout aangebracht worden! Hiervoor heeft u geen vakman nodig, u kunt dit gewoon zelf. In dit artikel gaan we dieper in over de mogelijkheden van EPDM verlijmen op hout!

Lees meer

Ontluchting voor uw platte dak

Een goede ontluchting van een woning, bedrijf of andersoortig pand is belangrijk, want een goede ontluchting door middel van een dakdoorvoer is van grote invloed op uw gezondheid. Zonder goede ontluchting is de luchtvochtigheid vaak erg hoog, wat kan leiden tot bijvoorbeeld schimmelvorming. Om onnodige gezondheidsklachten te voorkomen en schimmel en vocht in uw pand tegen te gaan, is een goede dakdoorvoer voor ontluchting dan ook eigenlijk onmisbaar!

Lees meer

EPDM dakbedekking waar te koop

EPDM dakbedekking is op diverse manieren te verkrijgen. Maar waar kunt u dit nou het beste aanschaffen? Gaat u hiervoor naar de bouwmarkt, of koopt u dit liever bij een specialist? We zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

Lees meer

Is EPDM zelfklevend?

Zelfklevende EPDM, het klinkt ideaal! Maar is het dat ook? En waarom zou je voor zelfklevende EPDM kiezen, of waarom juist niet? We gaan er dieper op in door de voor- en nadelen toe te lichten.

Lees meer

Copyright © 2022 InterExpress | Specialist in EPDM - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen