• Iedere werkdag bereikbaar van 08:30 tot en met 17:30 uur
  • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
  • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

Kan een groendak op EPDM?

Het gebruik van groendaken neemt tegenwoordig toe in stedelijke gebieden, en dat is begrijpelijk. Groendaken hebben namelijk de eigenschap om koel te zijn in de zomer en warm in de winter. Daarnaast absorberen ze regenwater, zorgen ze voor effectieve geluidsisolatie en dragen ze bij aan het bevorderen van biodiversiteit in stedelijke omgevingen. De combinatie van deze voordelen met de gunstige eigenschappen van EPDM maakt groendaken een aantrekkelijke keuze.

EPDM als onderlaag die bestand is tegen wortelgroei

EPDM dakbedekking is de ideale keuze voor een sedumdak, aangezien dit Europese EPDM wortelbestendig is. Hierdoor is het een zeer geschikt materiaal voor groendaken. Het is echter wel handig om een expert in te schakelen om te controleren of de dakconstructie het gewicht van het groendak kan dragen.

Bij de aanleg van groendaken is de ondergrond cruciaal. Zowel de dakconstructie als de dakbedekking moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om geschikt te zijn voor dit type dak. Een voorbeeld hiervan is de onderlaag, waarbij bitumen dakbedekking ongeschikt is vanwege het ontbreken van wortelbestendigheid.

In tegenstelling tot bitumen onderscheidt EPDM zich niet alleen door zijn wortelbestendigheid, maar ook door diverse andere positieve eigenschappen. Deze veelzijdige synthetische dakbedekking is zeer waterbestendig, elastisch bij verschillende temperaturen, eenvoudig te installeren, nagenoeg onderhoudsvrij, zeer milieuvriendelijk (ideaal voor groendaken) en heeft een lange levensduur.

Wat is EPDM van Tytane

Onderstaand kort de voordelen opgesomd.

  • Op maat geleverd
  • Minimaal 50 jaar waterdicht
  • Geschikt i.c.m. isolatie
epdm-in-de-winter-leggen

EPDM leggen

EPDM dakbedekking in de winter plaatsen?

Een dakterras op EPDM folie

EPDM en ballast

Dakterras of balkon met EPDM dakbedekking?

De eigenschappen van een groendak

  • Het aanleggen van een groendak is zeer gemakkelijk.
  • Regenwater wordt geabsorbeerd door een groendak.
  • Het onderhoud van een groendak is minimaal.
  • Een groendak verhoogt de waarde van uw woning.
  • De levensduur van dakbedekking wordt verlengd door een groendak.
  • Een groendak draagt bij aan milieuvriendelijkheid en bevordert biodiversiteit.

De belangrijkste voordelen van een groendak op EPDM

Als je de goede eigenschappen van EPDM en groendaken samenvoegt, gebeurt er iets positiefs. De levensduur van EPDM, dat al lang meegaat, wordt nog langer door de handige laag van het groendak. De planten op het dak, zoals gras, vetplanten en mos, zorgen ervoor dat het dak beschermd is tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, hagel, sneeuw en wind. EPDM is een soort dakbedekking die bestand is tegen wortels en samen met sedum maakt het een duurzame en mooi uitziende oplossing.

Hierdoor kan de levensduur van de dakbedekking, die op zichzelf al vijftig jaar meegaat, zelfs verdubbelen. Met de genoemde begroeiing is er bovendien weinig onderhoud nodig, en worden temperatuurschommelingen onder het gebouw tot een minimum beperkt. Bij de keuze voor andere begroeiing, zoals bomen en struiken, neemt het onderhoud uiteraard aanzienlijk toe.

Hoe is een groendak opgebouwd?

Een groendak is eigenlijk niets meer dan een tuin op het dak. Of het nu gaat om een bescheiden moestuin, een ruim groendak met sedumplanten, of een indrukwekkend groen landschap met bomen (ook wel bekend als een intensief groendak), dit hangt af van de dakconstructie en de specifieke wensen. Op het dak wordt in ieder geval een substraatlaag aangebracht waarop de groene vegetatie kan gedijen.

De dikte van de substraatlaag is natuurlijk afhankelijk van de gewenste gewassen of bomen. Het is logisch dat een vetplant minder grond nodig heeft dan een grote boom met wortels. Eén ding is echter zeker: hoe dikker de substraatlaag, hoe meer onderhoud het groendak vereist.

Voordelige EPDM producten:

EPDM dakbedekking

EPDM folie

EPDM dakpakketten

EPDM dakpakket

EPDM lijmen

EPDM lijm

epdm kit

EPDM kit

Dakrandprofielen

Daktrimmen

EPDM gereedschap en toebehoren

Gereedschap en toebehoren

Wat zijn de onderhoudswerkzaamheden voor een groendak?

Indien u hogere eisen stelt aan uw sedumdak, kunt u overwegen om het onderhoud uit te breiden. Onderzoek wijst namelijk uit dat bemeste groendaken dichter begroeid zijn. Dit leidt niet alleen tot een strakker en aantrekkelijker geheel, maar verkleint ook het risico op zaken als onkruid en erosie. Speciaal groendakvoer is beschikbaar op de markt om uw sedumdak te verzorgen en voeden, waardoor het onderhoud van sedum eenvoudig wordt.

Hoewel sedum over het algemeen goed bestand is tegen langdurige warmte en droogte, kunt u de conditie van de vetplanten verbeteren door af en toe te sproeien. In veel gevallen geeft dit het dak een iets groenere uitstraling, maar dit wordt alleen aanbevolen bij aanhoudende droogte. Houd de sproeitijden bij voorkeur kort, aangezien te veel water een tegenovergesteld effect kan hebben.

Als u meer wilt weten over het onderhoud van groene daken of sedumdaken, neem dan gerust contact met ons op via +31 (0)38 3760604 of info@interexpress.nl.

Subsidie voor een groendak

De voordelen van groendaken en EPDM vullen elkaar op diverse vlakken aan. Hoewel EPDM al kostenefficiënt verkrijgbaar is via Interexpress, wordt de totale prijs van uw EPDM-dak verder verlaagd door potentiële subsidies die u bij de gemeente kunt aanvragen. De overheid wil namelijk de aanleg van groene daken bevorderen door een vergoeding per vierkante meter te verstrekken. Hierdoor blijven de kosten voor de aanschaf van een groendak laag.

Combineer de installatie van een groendak met PIR isolatieplaten en realiseer nog meer besparingen. Op deze manier wordt het totale bedrag voor uw beloopbare sedumdak bijzonder voordelig!