• Advies van experts zij helpen u op werkdagen tot 17:00 uur
 • Express levering op locatie gratis vanaf €395
 • Veilig betalen en snel verzonden

Vervangen van Bitumen dakbedekking

Overweegt u binnenkort een vernieuwing van uw bitumendak? Door de jaren heen staat een bitumendak bloot aan verschillende elementen, zoals neerslag en UV-straling. Daarom is regelmatig onderhoud van uw dak van groot belang. Vraagt u zich af hoe u bitumen op de juiste manier kunt verwijderen en wanneer dit het beste uitgevoerd kan worden?

Wat is bitumen dakbedekking?


Dakleer en roofing zijn andere benamingen voor bitumen. Hoewel bitumen technisch gezien kan worden gebruikt op daken met een lichte helling, wordt het voornamelijk ingezet als dakbedekking op platte daken.

Bitumen wordt vervaardigd uit aardolie. De productie van gemodificeerde bitumen heeft de kwaliteit van deze dakbedekking aanzienlijk verbeterd ten opzichte van eerdere generaties.

Moderne dakbedekkingsmaterialen bieden nu aanzienlijk meer duurzaamheid, hebben een langere levensduur en zijn beter bestand tegen temperatuurschommelingen. Hedendaags bitumen heeft ook verbeterde fysieke eigenschappen, waardoor het veel elastischer is geworden.

De voor- en nadelen van een dak met bitumen


Het gebruik van bitumen als dakbedekking heeft diverse voordelen en nadelen. Laten we beginnen met de voordelen:

 • Uitstekende vochtbestendigheid: Met een correcte installatie en sterke naadverbindingen tussen de afzonderlijke stroken, biedt bitumen aanzienlijke weerstand tegen vocht. Hierdoor is het bijzonder geschikt voor platte daken.
 • Betaalbaarheid: Bitumen is redelijk betaalbaar in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen voor platte daken.
 • Eenvoudige reparatie: Reparaties aan bitumen zijn over het algemeen eenvoudig uit te voeren. Barsten of bellen in het bitumendak kunnen snel en moeiteloos worden hersteld, wat de duurzaamheid van de dakbedekking ten goede komt en de levensduur verlengt.
 • Mogelijkheid tot isolatie: Als u tegelijkertijd uw dak wilt isoleren, kan isolatiemateriaal aan de buitenkant van de dakbedekking worden aangebracht.


Hier zijn de nadelen:

 • Beperkte UV-bestendigheid: Bitumendakbedekking heeft een matige weerstand tegen uv-straling, waardoor het snel veroudert onder invloed van de zonnestralen.
 • Niet naadloos: Bitumen wordt in stroken gelegd, waardoor de dakbedekking niet naadloos is en er een groter risico op lekkage bestaat. Het is daarom extra belangrijk om de klus zorgvuldig uit te voeren en sterke waterdichte naadverbindingen te maken.
 • Meerdere lagen nodig: Voor een goede waterdichte afdichting zijn meerdere lagen bitumen nodig. Dit betekent dat er meer bitumen vereist is om een effectieve bescherming te bieden.

Wat is EPDM van Tytane

Onderstaand kort de voordelen opgesomd.

 • Op maat geleverd
 • Minimaal 50 jaar waterdicht
 • Geschikt i.c.m. isolatie
stormschade-aan-het-dak

EPDM dakbedekking

Stormschade aan uw dak?

plat-dak-met-epdm

Plat dak

Een plat dak met EPDM dakbedekking

Vervangen van dak met oude dakleer


Het moment van vervanging van een dak met bitumen dakbedekking wordt beïnvloed door verschillende factoren. Blootstelling aan de zon verkort bijvoorbeeld de levensduur ervan. Een dak dat vaak in de schaduw ligt, zal minder vaak reparaties vereisen in vergelijking met een dak dat constant aan zonlicht wordt blootgesteld.

Het tijdstip van vervanging hangt ook af van de kwaliteit van het bitumen. Wanneer een bitumendak dreigt te lekken of aanzienlijke en aanhoudende schade vertoont, is vervanging noodzakelijk.

Gezien de tekortkomingen van bitumen, is er al snel gezocht naar een beter alternatief voor dakbedekking: een type dat gemakkelijk en veilig aan te brengen is en goede waterdichte eigenschappen heeft. EPDM dakbedekking bezit al deze kenmerken en is uitstekend geschikt voor platte of licht hellende daken. Interexpress verkoopt al geruime tijd deze hoogwaardige dakbedekking, inclusief een eigen EPDM-lijm voor optimale hechting. Wij staan volledig achter dit kwalitatieve materiaal. Als u al bitumen op uw dak heeft liggen, kan EPDM over het bestaande bitumen worden geplaatst.

Wanneer oude dakbedekking verwijderen?


Als zowel de dakbedekking als de onderliggende structuur reparaties of onderhoud nodig hebben, is het verstandig om eerst de bestaande bitumen dakbedekking te verwijderen voordat u nieuwe bitumen aanbrengt.

Door het probleem bij de kern aan te pakken, vergroot u de kans op een succesvolle dakreparatie en voorkomt u herhaling van problemen. Een alternatieve dakbedekking is EPDM; deze is aanzienlijk duurzamer en heeft een levensduur tot wel 50 jaar. Bovendien kunt u EPDM gemakkelijk zelf op het dak verlijmen, zelfs bovenop bestaande bitumen dakbedekking. Hierdoor bespaart u zowel tijd als geld.

Zelf bitumen dakbedekking verwijderen

Het zelf verwijderen van bitumen dakbedekking kan een kostenefficiënte optie zijn in plaats van het inhuren van een specialist.

Als u van plan bent om zelf bitumen dakbedekking te verwijderen, is het van essentieel belang om veilig te werk te gaan, vooral bij werken op hoogte. Zorg ervoor dat u strikte veiligheidsmaatregelen in acht neemt.

Daarnaast delen we graag enkele tips voor het geval u zelf bitumen wilt verwijderen. Deze suggesties staan hieronder vermeld.

Voordelige EPDM producten:

EPDM dakbedekking

EPDM folie

EPDM dakpakketten

EPDM dakpakket

EPDM lijmen

EPDM lijm

epdm kit

EPDM kit

Dakrandprofielen

Daktrimmen

EPDM gereedschap en toebehoren

Gereedschap en toebehoren


Denk aan het afvoeren van afval

Bij de noodzaak tot afvoer van afval komen extra kosten kijken. Bijvoorbeeld, oude mastiek dakbedekking moet gescheiden worden afgevoerd via lokale afvalverwerkers, aangezien het geclassificeerd wordt als chemisch afval. Raadpleeg uw plaatselijke gemeente om te weten te komen welke stappen u moet nemen voor het afvoeren van dit afval. Zorg ervoor dat u een plan opstelt voor het verwijderen van uw oude dakbedekking.

Bent u van plan om zelf de dakbedekking af te voeren? Voor een efficiënte afvoer is het raadzaam om contact op te nemen met de plaatselijke recyclingfaciliteit en te informeren welke materialen, zoals hout, apart moeten worden gescheiden. Als u grote hoeveelheden afval hebt, kan het laten afvoeren ervan een slimme optie zijn. Het huren van een bouwcontainer is een mogelijkheid; deze kan bij uw woning worden geplaatst en wordt opgehaald zodra u klaar bent. Dit stelt u in staat om direct aan de slag te gaan met het installeren van de nieuwe dakbedekking.

Schade aan het bitumendak

Bij kleine schade is het van belang om direct actie te ondernemen of professioneel advies in te winnen bij een dakdekker. Hierdoor voorkomt u verdere schade, lekkages en vroegtijdige vervanging. Met regelmatig onderhoud kan bitumen dakbedekking een levensduur van 20 tot 30 jaar bereiken.

Blazen onder het bitumendak wijzen op vocht of waterdamp onder het dak. Dit ontstaat wanneer water niet kan verdampen en vast komt te zitten onder de dakbedekking.

In dergelijke situaties kunnen er barsten en scheuren ontstaan, waardoor uw dak zijn waterbestendigheid verliest en lekkages en schimmelgroei kunnen optreden. Het is van groot belang om tijdig in te grijpen om de schade te minimaliseren en te herstellen.