• Advies van experts zij helpen u op werkdagen tot 17:00 uur
  • Express levering op locatie gratis vanaf €395
  • Veilig betalen en snel verzonden

EPDM: de meest duurzame dakbedekking

EPDM wordt al jarenlang aangeprezen als milieuvriendelijke optie voor dakbedekking. Die claim is onder andere gebaseerd op onderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut SKZ. Daarin werd de milieubelasting als uitermate laag wordt beoordeeld.

Dat klinkt leuk, maar hoe wordt de milieubelasting van een materiaal nu eigenlijk concreet gemeten? Hieronder gaan wij nader in op deze kwestie.

Hoge levensduur EPDM zorgt voor lage milieubelasting

Een belangrijke reden dat EPDM nauwelijks belastend is voor het milieu, is de hoge levensduur ervan. Het materiaal gaat zeker een halve eeuw mee en wordt gedurende al deze tijd niet afgebroken,. Dit is al het dubbele van de levensduur van een bitumen dak. 

Als de dakbedekking dan eenmaal toch zijn maximale gebruiksduur heeft overschreden, is het eenvoudig recyclebaar. Het rubber krijgt vervolgens een nieuw leven in de vorm van een ander product. De combinatie van levensduur en herbruikbaarheid zorgen ervoor dat de milieubelasting van EPDM minimaal is. Veel andere dakbedekkingsmaterialen gaan weliswaar óf lang mee óf zijn relatief gemakkelijk te recyclen. Echter zijn er maar weinig materialen die deze eigenschappen combineren. Niet voor niets zien milieuorganisaties als Greenpeace EPDM rubber als ecologisch verantwoord bouwmateriaal.

Wat is EPDM van Tytane

Onderstaand kort de voordelen opgesomd.

  • Op maat geleverd
  • Minimaal 50 jaar waterdicht
  • Geschikt i.c.m. isolatie
wanneer-ik-het-best-epdm-leggen

Zelf leggen

Wanneer EPDM leggen?

epdm-op-het-dak-van-een-bedrijfspand

PIR isolatie

Dak isoleren om geld te besparen?

Energiezuinige wijze van productie

Een hoge levensduur en eenvoudige herbruikbaarheid zijn uiteraard belangrijk. Echter gaat het hier met name om de milieubelasting van het kant-en-klare product. 

Maar dakbedekking moet ook worden geproduceerd. En dat is de fase waarin veel andere bouwmaterialen zich van hun minder duurzame kant laten zien. Gelukkig vormt EPDM dakbedekking een uitzondering op deze regel.

Het produceren van sommige dakbedekkingsmaterialen kost veel energie. In eerste instantie lijkt dit misschien een druppel op een gloeiende plaat.

Maar bij elkaar opgeteld zorgt dit voor een aanzienlijk hoger energieverbruik. Helemaal als we de grote productielocaties over de hele wereld bij elkaar optellen. Voor de productie van EPDM wordt relatief weinig energie verbruikt en hiermee is het een milieuvriendelijk alternatief.

EPDM is geschikt voor groene dak oplossingen

Eenmaal op het dak aangebracht, zijn er meerdere factoren die de milieubelasting van een dakbedekkingsmateriaal beïnvloeden. Onder invloed van temperatuur, zon en andere weersomstandigheden kunnen sommige materialen giftige stoffen afgeven aan de omgeving. Bij EPDM is dit niet het geval, omdat het door de speciale samenstelling altijd stabiel blijft.

De ecologische voordelen van EPDM worden nog eens verder versterkt om meerdere redenen. Dit komt doordat het materiaal zich uitstekend leent om gecombineerd te worden met milieuvriendelijke dakconstructies. Denk hierbij aan groendaken en platte daken met zonnepanelen.

Bitumen voor EPDM vervangen is ook mogelijk. Deze veelgebruikte dakbedekking soort ligt namelijk ook op vele daken in Nederland. EPDM op bitumen verlijmen is net zoals een normale verwerking een makkelijke klus. Uw bitumen dak levensduur wordt op deze manier verdubbeld.

Wilt u meer informatie over de duurzame eigenschappen van dit product van Interexpress? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Dit kan telefonisch op 085 065 6810 of per email via info@interexpress.nl.

Diverse (bij)producten

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking

EPDM dakpakketten

EPDM dakpakket

EPDM lijmen

Bijbehorende lijmen

epdm kit

Sealant kit

Dakrandprofielen

Daktrimmen

EPDM gereedschap en toebehoren

Gereedschap en toebehoren