Al jarenlang wordt EPDM dakbedekking aangeprezen als milieuvriendelijke optie voor het dak. Die claim is onder andere gebaseerd op onderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut SKZ, waarin de milieubelasting als uitermate laag wordt beoordeeld. Dat klinkt leuk, maar hoe wordt de milieubelasting van een materiaal nu eigenlijk concreet gemeten? Hieronder gaan wij nader in op deze kwestie.
Hoge levensduur zorgt voor lage milieubelasting
Een belangrijke reden dat dit product nauwelijks belastend is voor het milieu, is de hoge levensduur ervan. Het materiaal gaat zeker een halve eeuw mee en wordt gedurende al deze tijd niet afgebroken. Als de dakbedekking dan eenmaal toch zijn maximale gebruiksduur heeft overschreden, is het eenvoudig recyclebaar en krijgt het rubber een nieuw leven in de vorm van een ander product.
De combinatie van levensduur en herbruikbaarheid zorgen ervoor dat de milieubelasting van EPDM minimaal is. Veel andere dakbedekkingsmaterialen gaan weliswaar óf lang mee óf zijn relatief gemakkelijk te recyclen, maar slechts weinig materialen combineren deze eigenschappen. Niet voor niets zien milieuorganisaties als Greenpeace dit rubber als ecologisch verantwoord bouwmateriaal.

Wat is EPDM van Tytane
Onderstaand kort de voordelen opgesomd.
- Op maat geleverd
- Minimaal 50 jaar waterdicht
- Geschikt i.c.m. isolatie
Energiezuinige wijze van productie
Hoewel een hoge levensduur en eenvoudige herbruikbaarheid belangrijk zijn, gaat het hier met name om de milieubelasting van het kant-en-klare product. Maar dakbedekking moet ook worden geproduceerd en dat is waar veel andere bouwmaterialen zich van hun minder duurzame kant laten zien. Gelukkig vormt ons product een uitzondering op deze regel.
Het produceren van sommige dakbedekkingsmaterialen kost veel energie. In eerste instantie lijkt dit misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar bij elkaar opgeteld zorgt dit voor een aanzienlijk hoger energieverbruik van grote productielocaties over de hele wereld. Voor de productie van EPDM wordt relatief weinig energie verbruikt en hiermee is het een milieuvriendelijk alternatief.
Geschikt voor groene dak oplossingen
Eenmaal op het dak aangebracht, zijn er meerdere factoren die de milieubelasting van een dakbedekkingsmateriaal beïnvloeden. Onder invloed van temperatuur, zon en andere weersomstandigheden kunnen sommige materialen giftige stoffen afgeven aan de omgeving. Bij EPDM is dit niet het geval, omdat het door de speciale samenstelling altijd stabiel blijft.
De ecologische voordelen van EPDM worden nog eens verder versterkt doordat het materiaal zich uitstekend leent om gecombineerd te worden met milieuvriendelijke dakconstructies zoals groendaken en platte daken met zonnepanelen.
Wilt u meer informatie over de duurzame eigenschappen van dit product van Interexpress? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Dit kan telefonisch op 085 065 6810 of per email via [email protected].
Diverse (bij)producten