• Advies van experts zij helpen u op werkdagen tot 17:00 uur
  • Express levering op locatie gratis vanaf €395
  • Veilig betalen en snel verzonden

De bewezen lange levensduur van EPDM

8 December 2022

EPDM (Ethyleen, Propyleen en Dieen Monomeer) is een materiaal dat bekend staat om zijn vele toepassingsmogelijkheden. Dit komt niet in het minst door de gunstige kenmerken ervan, waaronder een hoge gebruiksvriendelijkheid en een laag onderhoud. Hierdoor is het aanbrengen van EPDM folie niet alleen bijzonder eenvoudig, maar heeft u er daarna ook vrijwel geen omkijken meer naar.

Hoe lang gaat een dak met EPDM mee?

EPDM dakbedekking heeft een levensduur van wel 50 jaar, wanneer u het op de juiste manier legt met de bijbehorende EPDM lijmen kan het zelfs wel 60 jaar meegaan! Uiteenlopende onderzoeken hebben aangetoond dat EPDM maar liefst talloze decennia meegaat. De oorzaak hiervan wordt gevonden in unieke materiaalkenmerken zoals een grote UV- en temperatuurbestendigheid.

Dit heeft met name te maken met de grote elasticiteit van het materiaal. Hierdoor leidt het uitzetten bij warmte en het krimpen bij koude niet tot breuken of scheuren. Een EPDM dak kan hierdoor vele jaren mee, ongeacht de weersomstandigheden gedurende diezelfde periode. Dit maakt zo’n dak een verstandige investering die zichzelf op termijn ruimschoots terugverdient.

Wat is EPDM van Tytane

Onderstaand kort de voordelen opgesomd.

  • Op maat geleverd
  • Minimaal 50 jaar waterdicht
  • Geschikt i.c.m. isolatie
hoe-epdm-plaatsen-op-tuinhuisje

Tuinhuis

EPDM plaatsen op een tuinhuis?

wat-is-epdm

Prefab hoeken

Een buitenhoek of binnenhoek?

Onderzoek door gerenommeerde organisatie

Een van de belangrijkste onderzoeken die de afgelopen jaren werd uitgevoerd naar de levensduur van EPDM, was een studie in opdracht van de Vereniging EPDM producenten (VESP) en de rubberindustrie in Duitsland (WDK). Het onderzoek werd eind jaren negentig opgezet door Kunststoff-Zentrum SKZ, een van de meest gerenommeerde organisaties op het gebied van kwaliteitscontrole in Europa.

De onderzoekers vergeleken mechanische eigenschappen zoals treksterkte, hardheid en rek bij breuk van nieuw EPDM met die van eerder aangelegde daken. Ook werd het verouderingsproces van de afgenomen monsters onder laboratoriumcondities verder versneld om de precieze epdm dakbedekking levensduur te achterhalen.

Levensduur van maar liefst 60 jaar

De resultaten waren niets minder dan spectaculair. Zelfs op de oudste daken die in 1968 waren gelegd, bleek de EPDM dakbedekking in alle opzichten nog volledig te functioneren. Zo was niet alleen de waterdichtheid nog tiptop in orde; ook op visueel vlak was er nauwelijks verschil waarneembaar met aanzienlijk nieuwere dakbedekking.

EPDM dakbedekking heeft een zeer lange levensduur en is erg duurzaam. Indien u het EPDM op de juiste manier verwerkt met onze speciale EPDM lijmen, is de gemiddelde levensduur wel 50 jaar!

De onderzoekers kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat de geteste elastomeer dakbedekkingen een voorspelde epdm levensduur van meer dan 60 jaar hadden. Dit is een theoretische levensduur, dus bij optimale omstandigheden en de juiste receptuur kan deze zelfs nog hoger uitvallen.

Uit veiligheidsoverwegingen wordt de voorspelling in Nederland meestal afgerond naar een halve eeuw – zo kan van een epdm dak de levensduur alleen maar meevallen. Wie zo lang mogelijk van zijn nieuwe dakbedekking wil genieten, maakt met een EPDM dak dus altijd de beste keuze.

Interexpress is dé specialist

Heeft u interesse gekregen in deze duurzame keuze voor dakbedekking, dan helpt Interexpress u graag verder op weg. Niet alleen hebben onze experts alle kennis in huis om u van advies te voorzien, wij verkopen ook de meest hoogwaardige Europese EPDM en alle benodigde EPDM toebehoren. Als u voor gemak gaat, probeer dan een van onze EPDM dakpakketten. Hierbij krijgt u de EPDM folie op maat aangeleverd, inclusief de juiste hoeveelheid lijm en indien nodig hemelwaterafvoer.

Voordelige EPDM producten

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking

EPDM dakpakketten

Compleet dakpakket

EPDM lijmen

Bijbehorende lijmen

epdm kit

Sealant kit

Dakrandprofielen

Daktrimmen

EPDM gereedschap en toebehoren

Gereedschap en toebehoren