10% WEEKENDACTIE!

Tot en met maandag 15 augustus ontvangt u 10% korting op het gehele assortiment. Bestel snel!

EPDM dakbedekking en de bewezen lange levensduur

De lange levensduur van EPDM dakbedekking

EPDM (Ethyleen, Propyleen en Dieen Monomeer) is een materiaal dat bekend staat om zijn vele toepassingsmogelijkheden. Dit komt niet in het minst door de gunstige kenmerken ervan, waaronder een hoge gebruiksvriendelijkheid en een laag onderhoud. Hierdoor is het aanbrengen van EPDM dakbedekking niet alleen bijzonder eenvoudig, maar heeft u er daarna ook vrijwel geen omkijken meer naar.

EPDM dakbedekking gaat vele jaren mee

Het grootste voordeel is misschien nog wel de extreem lange levensduur. Uiteenlopende onderzoeken hebben aangetoond dat EPDM maar liefst talloze decennia meegaat. De oorzaak hiervan wordt gevonden in unieke materiaalkenmerken zoals een grote UV- en temperatuurbestendigheid.

Dit heeft met name te maken met de grote elasticiteit van het materiaal, waardoor het uitzetten bij warmte en het krimpen bij koude niet leidt tot breuken of scheuren. Een EPDM dak kan hierdoor vele jaren mee, ongeacht de weersomstandigheden gedurende diezelfde periode. Dit maakt zo’n dak een verstandige investering die zichzelf op termijn ruimschoots terugverdient.

Onderzoek door gerenommeerde organisatie

Een van de belangrijkste onderzoeken die de afgelopen jaren werd uitgevoerd naar de levensduur van EPDM, was een studie in opdracht van de Vereniging EPDM producenten (VESP) en de rubberindustrie in Duitsland (WDK). Het onderzoek werd eind jaren negentig opgezet door Kunststoff-Zentrum SKZ, een van de meest gerenommeerde organisaties op het gebied van kwaliteitscontrole in Europa.

De onderzoekers vergeleken mechanische eigenschappen zoals treksterkte, hardheid en rek bij breuk van nieuw EPDM met die van eerder aangelegde daken. Ook werd het verouderingsproces van de afgenomen monsters onder laboratoriumcondities verder versneld om de precieze levensduur te achterhalen.

Levensduur van maar liefst 60 jaar

De resultaten waren niets minder dan spectaculair. Zelfs op de oudste daken die in 1968 waren gelegd, bleek de EPDM dakbedekking in alle opzichten nog volledig te functioneren. Zo was niet alleen de waterdichtheid nog tiptop in orde; ook op visueel vlak was er nauwelijks verschil waarneembaar met aanzienlijk nieuwere dakbedekking.

De onderzoekers kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat de geteste elastomeer dakbedekkingen een voorspelde levensduur van meer dan 60 jaar hadden. Dit is een theoretische levensduur, dus bij optimale omstandigheden en de juiste receptuur kan deze zelfs nog hoger uitvallen.

Uit veiligheidsoverwegingen wordt de voorspelling in Nederland meestal afgerond naar een halve eeuw – zo kan de levensduur alleen maar meevallen. Wie zo lang mogelijk van zijn nieuwe dakbedekking wil genieten, maakt met een EPDM dak dus altijd de beste keuze.

Interexpress is specialist in EPM

Heeft u interesse gekregen in deze duurzame keuze voor dakbedekking, dan helpt Interexpress u graag verder op weg. Niet alleen hebben onze experts alle kennis in huis om u van advies te voorzien, wij verkopen ook de meest hoogwaardige Europese EPDM en alle benodigde EPDM accessoires. Als u voor gemak gaat, probeer dan een van onze EPDM dak pakketten. Hierbij krijgt u de EPDM folie op maat aangeleverd, inclusief de juiste hoeveelheid lijm en indien nodig hemelwaterafvoer.

Copyright © 2022 InterExpress | Specialist in EPDM - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen