Weekend actie! 10% korting!

Ontvang dit weekend bij aanschaf van een EPDM dakpakket 10% korting op uw gehele bestelling!
Gebruik hiervoor kortingscode: interexpress-pakket
(actie geldig tot en met zondag 20 september)

EPDM aanbrengen op bitumen dakbedekking: zo werkt het

Op veel platte en licht hellende daken ligt in Nederland bitumen. Vanaf de jaren 80 raakte deze dakbedekking in ons land erg populair, maar inmiddels zijn bitumen daken op steeds meer plekken aan vervanging toe.

EPDM is door zijn vele voordelen een logische opvolger, maar kun je dit gewoon aanbrengen op de oude bitumen dakbedekking? Wij leggen je uit hoe het werkt.

Kan EPDM over mijn bestaande dakbedekking?

Het aanbrengen van EPDM bovenop bestaande bitumen dakbedekking is een veelgehoorde wens. Dat is niet zo gek, want oud dakleer zit vaak stevig vastgeplakt op het dak en laat zich met zijn dikke laag taaie materiaal maar lastig verwijderen. Probeer je dit toch en ga je iets te ruw te werk? Dan bestaat het risico dat je de onderliggende dakconstructie aantast.

Het laten liggen van de bestaande dakbedekking bespaart je dan ook veel tijd, geld en risico’s. Maar kun je EPDM zomaar op bitumen aanbrengen? In veel gevallen kan dat inderdaad. Maar let wel op de isolatie van de dakconstructie. Een koude constructie kan door temperatuurverschillen voor condensvorming tussen het EPDM en dakleer zorgen. Hierdoor verliest de lijm zijn hechteigenschappen.

EPDM op dakleer plakken: vergeet dit niet

In verreweg de meeste gevallen kun je EPDM echter probleemloos op bitumen aanbrengen. Kies hiervoor wel het juiste moment en controleer of het dakleer goed droog is.  Zeker bij sporen van craquelé moet je er rekening mee houden dat de bestaande dakbedekking na een regenbui nog meerdere dagen vochtig blijft.

Ga pas aan de slag als je zeker weet dat het bitumen droog is. Dit doe je uiteraard om ervoor te zorgen dat de bodemlijm zijn hechteigenschappen behoudt. Is het dakleer nog relatief nieuw? Dan is het aanbrengen van EPDM wellicht een minder goed idee. De folie kan dan namelijk reageren op oliën in het dakleer, waardoor de zo gevreesde blaasvorming ontstaat.

Handige tips bij EPDM aanbrengen op bitumen

Ervan uitgaande dat de bitumen al jaren oud is en er geen sprake is van een koude dakconstructie, kun je de EPDM probleemloos op het dakleer plakken. Een laatste tip: bezem het dak goed schoon voordat je aan de slag gaat en verwijder eventuele loskomende leischilfers. Houd in je achterhoofd dat je de rand gaat wegsnijden tot in de kim voor een goede hechting.

Je kunt de EPDM met behulp van onze sterke bodemlijm rechtstreeks op de bitumen dakbedekking plakken. Voor optimale isolatie-eigenschappen van het dak kun je overwegen om tussen het rubber en het dakleer nog een extra isolatielaag aan te brengen. Zo weet je na het aanbrengen zeker dat je met je dak weer tal van jaren vooruit kunt.

Copyright © 2020 InterExpress | Specialist in EPDM Dakpakketten - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen