• Iedere werkdag bereikbaar van 08:30 tot en met 17:30 uur
  • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
  • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

Epdm aanbrengen op bitumen dakbedekking

EPDM, ook wel dakrubber genoemd, wordt zonder vuur bevestigd. EPDM branden is dus niet mogelijk, EPDM wordt namelijk gewoon op het dak gelijmd.

Het aanbrengen van bitumen dakleer wordt gedaan d.m.v. een brander, de onderlaag wordt hierdoor zacht en vervolgens op de dakconstructie gelegd. Wanneer deze laag is afgekoeld gaat deze aan de dakconstructie hechten. EPDM daarentegen wordt gewoon op het dak gelijmd.

EPDM op dakleer plakken

EPDM op dakleer plakken? In verreweg de meeste gevallen kan EPDM folie probleemloos op uw oude dakleer gelijmt worden met onze EPDM bodemlijm of contactlijm. Kies hiervoor wel het juiste moment en controleer of het dakleer goed droog is. Zeker bij sporen van craquelé (kleine scheurtjes in het materiaal) moet er rekening mee worden gehouden dat de bestaande dakbedekking na een regenbui nog meerdere dagen vochtig blijft

Ga pas aan de slag als u zeker weet dat het dakleer droog is. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat de bodemlijm zijn hechteigenschappen behoudt. Is het dakleer nog relatief nieuw? Dan is het lijmen van EPDM wellicht een minder goed idee. De folie kan dan namelijk reageren op oliën in het dakleer, waardoor de zo gevreesde blaasvorming ontstaat.

EPDM op bitumen plakken

Met onze oersterke EPDM lijmen lijmt u probleemloos over Bitumen dakbedekking heen. We raden in dit geval wel aan om ervoor te zorgen dat het (bestaande) Bitumen goed droog is, voordat u begint met het lijmen van het EPDM. Wanner er zich kleine scheurtjes in het Bitumen bevinden, is het verstandig er goed rekening mee te houden dat de dakbedekking na een regenbui nog enkele daken flink vochtig blijft.

Wij raden u dan ook sterk aan om pas met de klus te beginnen wanneer de Bitumen dakbedekking goed droog is. Wanneer de dakbedekking namelijk goed droog is, kunnen wij de optimale hechting van onze lijmen garanderen. Wanneer u pasgeleden bitumen op uw dak heeft geplaatst, raden wij u af om EPDM te gaan verlijmen. EPDM kan namelijk negatief reageren op de oliën in het Bitumen, hierdoor kan de zo gevreesde blaasvorming ontstaan onder het EPDM.

Bitumen daarentegen, is niet geschikt om over EPDM te branden, maar het is wel mogelijk om EPDM op oude bitumen te verlijmen.

Wat is EPDM van Tytane

Onderstaand kort de voordelen opgesomd.

  • Op maat geleverd
  • Minimaal 50 jaar waterdicht
  • Geschikt i.c.m. isolatie
epdm-gebruiken-als-gevelbekleding

Wind- en waterdicht

Gevelbekleding

buitenhoek-of-binnenhoek

Prefab hoeken

Buitenhoek of Binnenhoek?

Kan EPDM over mijn bestaande dakbedekking?

Het plakken van EPDM bovenop bestaande bitumen dakbedekking is een veelgehoorde wens. Dat is niet zo gek, want oud bitumen zit vaak stevig vastgeplakt op het dak en laat zich met zijn dikke laag taaie materiaal maar lastig verwijderen. Probeer je dit toch en ga je iets te ruw te werk? Dan bestaat het risico dat de onderliggende dakconstructie wordt aantast.

Het laten liggen van de bestaande dakbedekking bespaart u dan ook veel tijd, geld en risico’s. Maar kan EPDM zomaar op bitumen aangebracht worden? In veel gevallen kan dat inderdaad. Maar let wel op de isolatie van de dakconstructie. Een koude constructie kan door verschillen in temperatuur voor condensvorming tussen het EPDM en dakleer zorgen. Hierdoor verliest de speciale EPDM lijm zijn hechteigenschappen.

Dakleer of bitumen afvoeren? Dit kunt u gewoon gescheiden inleveren bij de milieustraat. Ook kunt u dit afval laten afhalen door een professionele afvalverwerker door een container of bigbag te huren.

Voordelige EPDM producten

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking

EPDM dakpakketten

dakpakketten

EPDM lijmen

Alle lijmen

epdm kit

EPDM Sealant

Dakrandprofielen

Daktrimmen

EPDM gereedschap en toebehoren

Gereedschap en toebehoren

EPDM overlappen

Wanneer u twee of meerder stukken EPDM gebruikt, verlijmt u deze overlappen op elkaar met onze EPDM contactlijm en EPDM kit. Hierbij is het handig om m.b.v. een waterpas te kijken waar het laagste deel van uw dak ligt, zodat u het EPDM dat hoger ligt kunt overlappen op het deel dat lager ligt. Hiermee garandeert u een oersterke water- en luchtdichte afdichting.

Handige tips bij het zelf leggen

Ervan uitgaande dat de bitumen al jaren oud is en er geen sprake is van een koude dakconstructie, kan de EPDM probleemloos op het dakleer geplakt worden. Een laatste tip: bezem het dak goed schoon voordat u aan de slag gaat en verwijder eventuele loskomende leischilfers. Houd in het achterhoofd dat u de rand gaat wegsnijden tot in de kim voor een goede hechting.

Kan EPDM op bitumen? De EPDM kan met behulp van onze sterke bodemlijm rechtstreeks op de bitumen dakbedekking geplakt worden. Voor optimale isolatie-eigenschappen van het dak kunt u overwegen om tussen het rubber en het dakleer nog een extra isolatielaag aan te brengen. 

Ons advies hiervoor zijn de PIR isolatieplaten. Zo weet u na het aanbrengen zeker dat u met het gerenoveerde dak weer tal van jaren vooruit kunt. Zowel voor PIR platen als EPDM kunt u bij Interexpress terecht!

Conclusie: Bitumen vervangen door EPDM is dus zeer gemakkelijk, EPDM dakbedekking op bitumen lijmen is een fluitje van een cent met onze oersterke lijmen.