10% WEEKENDACTIE!

Profiteer direct en ontvang alleen dit weekend nog 10% korting op uw gehele bestelling bij aanschaf van een EPDM dakpakket!

*actie loopt t/m maandag 11 december!

Is EPDM brandbaar?

Brand in huis, de nachtmerrie van iedereen. Daarom krijgen wij regelmatig de vraag, is EPDM brandbaar? Feit is, bijna elk materiaal is brandbaar als het maar heet genoeg wordt. Maar is EPDM vliegvuurbestendig, en gebeurd het verwerken ervan veilig? In dit artikel gaan we er eens dieper op in.

EPDM is vliegvuurbestendig

Alles omtrent brandveiligheid is in Nederland vastgelegd, zo ook de eisen met betrekking tot vliegvuurbestendigheid. Als u van plan bent om een EPDM dak te gaan maken, is het goed om te weten dat er in de norm NEN 6063 (bepaling van het brandgevaarlijk zijn van daken) is vastgelegd dat de bovenzijde van een dak niet vatbaar mag zijn voor vuur. Oftewel, het dak van een gebouw mag niet direct vlam vatten door vliegvuur uit de omgeving zoals bijvoorbeeld vonken. Dit geldt niet direct voor kleine schuurtjes of veranda's, maar voor uw eigen veiligheid raden wij aan om hier toch rekening mee te houden.

Het EPDM van Interexpress.nl is van hoge kwaliteit en vliegvuurbestendig, u kunt dit dus prima gebruiken voor uw dakbedekking.

Is het verwerken van EPDM brandveilig?

In 2009 is er ook een andere NEN norm ingevoerd, namelijk de NEN 6050 Ontwerpvoorwaarden voor brandveilig werken op daken. Hierin staan regels voor het gebruik van open vuur op daken waaraan moet worden voldaan om de risico's op brand zo klein mogelijk te maken. Dit is een regelgeving waar vooral dakdekkers mee te maken zullen krijgen, omdat enkele soorten dakbedekking op het dak gebrand dienen te worden. Dat is bij EPDM niet het geval. Ons Europese EPDM wordt enkel verlijmd op het dak, zonder dat er een brander (dus open vuur) aan te pas komt. Het verwerken van EPDM is dus 100% brandveilig.

Waarom is EPDM vliegvuurbestendig?

Om dit goed uit te leggen, nemen we u mee naar het productieproces van EPDM. EPDM is synthetisch rubber, samengesteld uit Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Tijdens het productieproces wordt hier onder andere zwavel en roet aan toegevoegd, zodat het materiaal geschikt is om te dienen als dakbedekking. Om dit voor elkaar te krijgen wordt het materiaal gevulkaniseerd. Tijdens het vulkaniseren wordt er zwavel toegevoegd zodat er bruggen tussen de EPDM moleculen ontstaan. Hierdoor ontstaat een soort net structuur die het materiaal elastisch maken. Vervolgens wordt de elastische massa van het rubber gekalandeerd en gevulkaniseerd. Kalanderen betekend dat de massa tussen twee of meer walsen wordt doorgehaald waarbij het wordt gevormd tot folie.

EPDM folie is blijvend elastisch en is bestand tegen temperaturen tussen de -35 tot +120 graden Celsius. Dat betekend dus dat het zeker vliegvuurbestendig is. De eenvoudige manier van verwerken zorgt er voor dat er ook tijdens het plaatsen van EPDM geen kans op brand ontstaat.

Interexpress; alles voor een kwalitatief dak

Nu u heeft kunnen lezen dat het een goede keuze is om EPDM op uw dak te gebruiken als dakbedekking, wilt u gelijk aan de slag. Dat kan, want als u in onze webshop al uw dak materialen besteld, heeft u het al binnen 1-2 werkdagen in huis. Wij kunnen u voorzien van EPDM dakbedekking, de juiste EPDM lijm en kit, EPDM hemelwaterafvoeren en ontluchtingen, maar ook PIR dakisolatie en de juiste gereedschappen. Heeft u nog tips of adviezen nodig over het leggen van EPDM, bekijk dan eens onze duidelijke videohandleiding, of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Copyright © 2022 InterExpress | Specialist in EPDM - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen