• Iedere werkdag bereikbaar van 08:30 tot en met 17:30 uur
 • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
 • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

EPDM met grind als ballast

EPDM met ballast is duurzaam

EPDM folie kan op verschillende manieren gemonteerd worden. Dit kan door middel van verlijming, maar ook door middel van het aanbrengen van ballast zoals grind of terrastegels. EPDM met ballast is de meest duurzame toepassing. 

Een kimfixatie voorkomt dat de EPDM dakbedekking los komt in de hoeken, dit kunt u doen door EPDM contactlijm te gebruiken. De EPDM folie bij het toepassen van ballast niet gehecht aan de ondergrond, waardoor er nog minder snel beschadigingen of scheuren ontstaan. Tevens zorgt de ballast van grind ervoor dat warmte en Uv-straling worden weerkaatst, zodat het EPDM nog minder snel verouderd.

Grind als ballast op EPDM kan echter alleen worden toegepast als de constructie van het gebouw is berekend op het extra gewicht van de ballast laag. Ook is het wel noodzakelijk om de ballast laag regelmatig te reinigen.

Grind op het EPDM is kostenbesparend

EPDM los op het dak plaatsen en gebruik maken van ballast, is vaak ook een kostenbesparende keuze. Als u kiest voor EPDM dakbedekking op maat, krijgt u een groot EPDM membraam. 

Interexpress gebruikt uitsluitend Europees EPDM, dus een primer is niet nodig. Wat wel nodig is, is voldoende lijm om het volledige oppervlakte te verlijmen. Hoewel dit enkelzijdig kan, kunnen de kosten van EPDM lijm behoorlijk oplopen. Als u EPDM folie op rol koopt, zijn er meer naden om te verlijmen. Aangezien dit dubbelzijdig dient te gebeuren, moet u ook rekening houden met meer dan voldoende lijm. Daarom kunt u om kosten te besparen, kiezen voor bijvoorbeeld grind of split als ballast. U dient de randen dan nog wel te verlijmen, maar verder is grind dakbedekking meer dan voldoende om het EPDM netjes op zijn plek te laten liggen.

De voordelen van EPDM van Tytane

 • Op maat geselecteerde EPDM dakbedekking
 • Minimaal 50 jaar waterdicht
 • Geschikt in combinatie met isolatie

Welke grindsoort is geschikt op EPDM folie

Niet alle soorten grind zijn geschikt als ballast op EPDM. Ook dient u rekening te houden met de laagdikte. Als u een laag grind aanhoudt van 3 tot 4 centimeter waait het grond niet weg, en blijft het EPDM stevig op zijn plaats.

Grind reinigen is ook een gemakkelijke klus, hooguit kunt u groene aanslag van mos- en algengroei voorkomen. Deze soorten grind zijn het meest geschikt:

 • Alpengrind
 • Cordoba Grind
 • Flat Pebbles stenen
 • Moraine Grind
 • Nero Ebano Grind
 • Kasteelgrind
 • Nordic Grey Grind

Houdt er rekening meer dat 1 m³ grind ongeveer 1,6 ton weegt, ofwel 1600 kg.

Wel of geen grind op plat dak?

Grind wordt regelmatig geadviseerd als ballast voor een plat dak, dit moet voorkomen dat de dakbedekking losraakt of beschadigt bij veel wind. Toch is het niet essentieel, wanneer u de dakbedekking aan de hand van onze bijgeleverde legt zal de dakbedekking niet losraken. Met onze EPDM lijmen en EPDM kit, bent u verzeker van een oersterk en water- en luchtdicht dak.

Waarom grind op het dak leggen

Dakgrind, dat ook bekend staat als ballastgrind, wordt meestal aanbevolen als ballast voor platte daken, omdat het helpt voorkomen dat de dakbedekking bij winderig weer omhoog waait. Om dit opwaaien van de dakbedekking te voorkomen, wordt er een laag grind over het dak verspreid. Het is echter niet gebruikelijk om dakgrind op elk plat dak aan te brengen.

Dakgrind schoonmaken of reiningen

Stap 1. Schep de vervuilde laag grind in een bak

Begin met het scheppen van het vervuilde grind in een bak of kruiwagen. Meestal is enkel de toplaag vervuild. Wanneer dit het geval is dan hoeft u alleen de toplaag in een bak te scheppen.

Stap 2. Schoonspuiten

Vervolgens spuit u de stenen en in de bak grondig af met een hogedrukreiniger. Pas hierbij wel op kleine stukken grind: deze spuit u gemakkelijk al de bak uit. Wanneer u last heeft van algengroei in het grind, dan kunt u bij de bouwmarkt een middel kopen voor het verwijderen van groene aanslag en het schoonmaken van het grind.

Stap 3. Het schone grind terugleggen

Vervolgens verspreid u het schone grind weer op het oppervlak. We raden aan om het grind nog even door te harken zodat het weer mooi egaal is verdeeld.

Grind als ballast op EPDM ideaal in ons klimaat

De slijtage van een plat of licht hellend dak is in grote mate afhankelijk van de weersomstandigheden. In de zomer kan de temperatuur op een onbelast dak oplopen tot wel 80 graden Celsius. Ook is regen van invloed op hoelang een dak meegaat. Want als er water op het dak blijft staan, is er meer kans op lekkage met alle gevolgen van dien.

Daarom is de combinatie van EPDM met grind zo ideaal. EPDM is van zichzelf al Uv-bestendig en kan hoge temperaturen verdragen. Als u zorgt dat de waterafvoer in orde is, is er ook geen sprake van plassen op het dak, dus heeft u geen last van lekkage. 

Legt u dakgrind op epdm, dan wordt de Uv-straling weerkaatst, en heeft de dakbedekking nog minder te lijden. Ook biedt het grind een kleine mate aan isolatie, want het zal binnen iets minder warm worden. Lopen op de EPDM dakbedekking is ook geen probleem, wanneer u grind op het epdm dak legt kunt u er gewoon op lopen.

Grind op uw dak tegen de warmte

Nog een voordeel van het gebruiken van grind als ballast op uw dak, is dat het een isolerende werking heeft. Het grind houdt namelijk veel warmte buiten uw woning of gebouw, op deze manier blijft het een stuk koeler in uw woning.

EPDM folie kopen

Aan grind of kiezels kunnen wij van Interexpress u niet helpen. Waar we u wel mee kunnen helpen, is EPDM folie. Onze EPDM bevat geen talk en is daardoor direct te gebruiken. 

Gaat u niet voor grind als ballast maar wilt u gewoon verlijmen, dan hebben wij alle juiste EPDM lijm en kit in huis. Daarnaast voorzien wij in EPDM hemelwaterafvoeren en daktrimmen, en kunt u ook bij ons terecht voor PIR dakisolatieplaten. 

Heeft u nog vragen over dit materiaal of de toepassing ervan, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

EPDM dakbedekking voordelig en in verschillende maten

Onze EPDM dakbedekking is voordelig en in verschillende maten aan te schaffen. Ook in combinatie met onze pakketten.

Benodigde producten

Bestel direct om morgen in huis te hebben

EPDM daktotaalpakket Basic 1,30mm

Prijzen vanaf

€149,94 Incl. BTW

EPDM contactlijm voor randen, opstanden en accessoires

€19,95 Incl. BTW

EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dikte

Prijzen vanaf

€13,89 Incl. BTW

EPDM producten

EPDM dakbedekking

EPDM dakpakketten

EPDM lijm & Kit

PIR isolatie

Dakrandprofielen

Gereedschap en toebehoren

Dit vind je misschien ook interessant