• Iedere werkdag bereikbaar van 08:30 tot en met 17:30 uur
  • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
  • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

EPDM dakbedekking en kimfixatie

De betekenis van kimfixatie

Kimfixatie is, zoals de term al aangeeft, een fixatie in de kim van het dak. Dit is de overgang van het horizontale dakoppervlak naar een opstaande rand. De fixatie biedt meerwaarde omdat EPDM een elastomeer is. Dat betekent dat het folie uitzet bij opwarming en krimpt bij afkoeling. Dit is een van de grootste voordelen van het materiaal, omdat het hierdoor probleemloos soepel blijft na decennialange temperatuurschommelingen.

EPDM laat los

Wanneer u EPDM volgens onze EPDM handleiding is geplaatst, komt het nooit los. In de enkele gevallen dat het EPDM toch loslaat, is er geen of matig kimfixatie toegepast in de hoeken van het dak. Het ligt vrijwel nooit aan het EPDM, maar aan de (slechte) manier van plaatsen

De voordelen van EPDM van Tytane

  • Op maat geselecteerde EPDM dakbedekking
  • Minimaal 50 jaar waterdicht
  • Geschikt in combinatie met isolatie

Krimpen en uitzetten van EPDM dakbedekking


De elasticiteit brengt echter ook een nadeel met zich mee. De plekken op het dak waar het horizontale oppervlak overgaat naar verticale opstanden, zorgen namelijk voor grote trekkrachten op het EPDM rubber door het constante uitzetten en krimpen. Na verloop van tijd leidt dit onvermijdelijk tot scheuren van de dakbedekking. Het plaatsen van kimfixatie helpt bij het opvangen van deze grote trekkrachten en verlengt de levensduur van een dak daarmee aanzienlijk.

Wanneer is kimfixatie nu echt nodig?

Een kimfixatie is echter niet in alle gevallen noodzakelijk. Hoe kleiner het dak, hoe kleiner de spanningen die in het dakoppervlak optreden tijdens het uitzetten en krimpen van het rubber. Maatgevend hierbij is vooral de binnenmaat van het dak. De lengte van EPDM is minder van belang, waardoor lange en smalle oppervlakken zoals dakgoten probleemloos bekleed kunnen worden zonder kimfixatie. Is uw dakoppervlak kleiner dan 200 vierkante meter? Dan volstaat het grondig vastlijmen van het EPDM rubber in vrijwel alle gevallen. Bij Interexpress adviseren we in onze handleiding om het folie enkelzijdig op het dak te verlijmen met onze bodemlijm. De laatste 20 centimeter van het dakoppervlak en randen en opstanden dient u dubbelzijdig te verlijmen met onze contactlijm. Op deze manier zit de dakbedekking muurvast verlijmd aan de ondergrond. Interexpress verkoopt uitsluitend Europese EPDM en aan kimfixatie wordt automatisch voldaan als u de EPDM volgens de handleiding verlegd. De randen en opstanden contactlijm is namelijk de kimfixatie. Dit is niet het geval bij de zogenaamde Amerikaanse EPDM, kimfixatie dient hier plaats te vinden doormiddel van mechanische bevestiging bij grotere oppervlakten dan 100m2

Bespaar op de prijs met het gebruik van bodem- en contactlijm

Aan kimfixatie wordt bij ons EPDM systeem dus automatisch voldaan. Wel is het belangrijk dat u uitsluitend onze eigen EPDM lijmen en kitten gebruikt, volgens onze handleiding. Wees u er echter wel van bewust dat het plaatsen van kimfixatie bij andere EPDM systemen de totaalprijs voor uw platte dak flink kan doen oplopen. In de meeste gevallen bent u met een combinatie van EPDM folie, bodemlijm en contactlijm dan ook verreweg het voordeligst uit. Heeft u vragen over kimfixatie voor uw dak of wilt u meer weten over het plaatsen van uw dakbedekking met onze bodem- en contactlijm? Neem vrijblijvend contact op via info@interexpress.nl of bel ons op +31 (0)38 376 0604. Onze ervaren dakspecialisten voorzien u graag van advies op maat.

EPDM dakbedekking voordelig en in verschillende maten

Onze EPDM dakbedekking is voordelig en in verschillende maten aan te schaffen. Ook in combinatie met onze pakketten.

Benodigde producten

Bestel direct om morgen in huis te hebben

EPDM daktotaalpakket Basic 1,30mm

Prijzen vanaf

€149,94 Incl. BTW

EPDM contactlijm voor randen, opstanden en accessoires

€19,95 Incl. BTW

EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dikte

Prijzen vanaf

€13,89 Incl. BTW

EPDM producten

EPDM dakbedekking

EPDM dakpakketten

EPDM lijm & Kit

PIR isolatie

Dakrandprofielen

Gereedschap en toebehoren

Dit vind je misschien ook interessant