HEMELVAARTACTIE 10% KORTING!

Tot en met zondag 29 mei ontvangt u 10% korting op het gehele assortiment. Bestel direct!

EPDM dakbedekking en kimfixatie

Kimfixatie voor EPDM dak: nodig of niet?

EPDM staat bekend om de lange levensduur en grote elasticiteit. Maar het is juist die laatste eigenschap die in sommige gevallen een bedreiging kan vormen voor de eerste. Met name in dakhoeken kan het materiaal na verloop van tijd namelijk loskomen door veelvuldig uitzetten en krimpen. Over de oplossing, kimfixatie, vertellen we in dit artikel alles wat u moet weten.

De betekenis van kimfixatie

Kimfixatie is, zoals de term al aangeeft, een fixatie in de kim van het dak. Dit is de overgang van het horizontale dakoppervlak naar een opstaande rand. De fixatie biedt meerwaarde omdat EPDM een elastomeer is. Dat betekent dat het folie uitzet bij opwarming en krimpt bij afkoeling. Dit is een van de grootste voordelen van het materiaal, omdat het hierdoor probleemloos soepel blijft na decennialange temperatuurschommelingen.

De elasticiteit brengt echter ook een nadeel met zich mee. De plekken op het dak waar het horizontale oppervlak overgaat naar verticale opstanden, zorgen namelijk voor grote trekkrachten op het EPDM rubber door het constante uitzetten en krimpen. Na verloop van tijd leidt dit onvermijdelijk tot scheuren of lostrekken van de dakbedekking. Het plaatsen van kimfixatie helpt bij het opvangen van deze grote trekkrachten en verlengt de levensduur van een dak daarmee aanzienlijk.

Wanneer is kimfixatie nu echt nodig?

Een kimfixatie is echter niet in alle gevallen noodzakelijk. Hoe kleiner het dak, hoe kleiner de spanningen die in het dakoppervlak optreden tijdens het uitzetten en krimpen van het rubber. Maatgevend hierbij is vooral de binnenmaat van het dak. De lengte van EPDM is minder van belang, waardoor lange en smalle oppervlakken zoals dakgoten probleemloos bekleed kunnen worden zonder kimfixatie.

Is uw dakoppervlak kleiner dan 200 vierkante meter? Dan volstaat het grondig vastlijmen van het EPDM rubber in vrijwel alle gevallen. Bij Interexpress adviseren we in onze handleiding om het folie enkelzijdig op het dak te verlijmen met onze bodemlijm. De laatste 20 centimeter van het dakoppervlak en randen en opstanden dient u dubbelzijdig te verlijmen met onze contactlijm. Op deze manier zit de dakbedekking muurvast verlijmd aan de ondergrond. Interexpress verkoopt uitsluitend Europese EPDM en aan kimfixatie wordt automatisch voldaan als u de EPDM volgens de handleiding verlegd. De randen en opstanden contactlijm is namelijk de kimfixatie. Dit is niet het geval bij de zogenaamde Amerikaanse EPDM, kimfixatie dient hier plaats te vinden doormiddel van mechanische bevestiging bij grotere oppervlakten dan 100m2

Bespaar op de prijs met het gebruik van bodem- en contactlijm

Aan kimfixatie wordt bij ons EPDM systeem dus automatisch voldaan. Wel is het belangrijk dat u uitsluitend onze eigen EPDM lijmen gebruikt, volgens onze handleiding. Wees u er echter wel van bewust dat het plaatsen van kimfixatie bij andere EPDM systemen de totaalprijs voor uw dak flink kan doen oplopen. In de meeste gevallen bent u met een combinatie van EPDM folie, bodemlijm en contactlijm dan ook verreweg het voordeligst uit.

Heeft u vragen over kimfixatie voor uw dak of wilt u meer weten over het plaatsen van uw dakbedekking met onze bodem- en contactlijm? Neem vrijblijvend contact op via [email protected] of bel ons op +31 (0)38 376 0604. Onze ervaren dakspecialisten voorzien u graag van advies op maat.

Copyright © 2022 InterExpress | Specialist in EPDM - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen