Hoe plaats ik een EPDM stadsuitloop?

Als u EPDM dakbedekking plaatst, moet u natuurlijk rekening houden met hemelwaterafvoer. In dit artikel leggen we uit hoe u een EPDM stadsuitloop integreert in een EPDM dak.

EPDM hemelwaterafvoer is onmisbaar

Op uw platte dak moet u er altijd voor zorgen dat het afvoeren van regenwater goed geregeld is. Als er water op het dak blijft staan, kan dit namelijk op den duur leiden tot lekkage of andere ongemakken. Dit is simpel te voorkomen door het plaatsen van een hemelwaterafvoer met onderuitloop, ook wel EPDM stadsuitloop genoemd. Het EPDM folie zelf is erg onderhoudsvriendelijk, en door rekening te houden met het afvoeren van hemelwater zorgt u ervoor dat u geen omkijken heeft naar uw dak.

Verschillende types EPDM hemelwaterafvoer

Er zijn diverse soorten EPDM hemelwaterafvoeren en bij het kiezen van de juiste is de doorsnede van belang. Stelregel is namelijk dat hoe groter het dakoppervlak is, hoe groter de doorsnede van de hemelwaterafvoer moet zijn. U kunt de volgende maatstaf hanteren:

 • Bij een dakoppervlak tot 45 vierkante meter dient de diameter van de hemelwaterafvoer minimaal 60mm te zijn,
 • Bij een dakoppervlak tussen de 45 en de 65 vierkante meter dient de diameter van de hemelwaterafvoer minimaal 70mm te zijn,
 • Bij een dakoppervlak tussen de 65 en de 90 vierkante meter dient de diameter van de hemelwaterafvoer minimaal 80mm te zijn,
 • Bij een dakoppervlak groter dan 90 vierkante meter dient de diameter van de hemelwaterafvoer minimaal 100mm te zijn

Door het kiezen van de juiste EPDM hemelwaterafvoer heeft u zeker 50 jaar plezier van uw dak met EPDM dakbedekking.

Zelf een EPDM stadsuitloop plaatsen

Als u de volgende stappen volgt, weet u zeker dat u de EPDM stadsuitloop waterdicht in uw dak integreert:

 1. Teken de plek waar u de EPDM stadsuitloop gaat plaatsen af met bijvoorbeeld krijt.
 2. Verwijder een gedeelte van de overtollige EPDM folie. Maak eerst een kleinere opening dan het daadwerkelijke gat voor de waterafvoer.
 3. Plaats de EPDM stadsuitloop in het gemaakte gat. U kunt deze makkelijk door het gemaakte gat heen duwen, want de EPDM folie is elastisch en geeft dus mee.
 4. Teken op de dakrand precies af waar de EPDM kraag die aan de EPDM stadsuitloop zit zich na montage zal bevinden.
 5. Sla de EPDM kraag terug en breng de speciale EPDM kit aan op de dakrand in het zojuist afgetekende gebied.
 6. Duw de EPDM kraag aan op de kit en druk deze goed aan met een aandrukroller, zodat de kraag goed vast gaat zitten.
 7. Breng vervolgens onder de randen van de EPDM kraag nog extra kit aan en druk deze ook weer stevig aan met de aandrukroller. Als er kit onder de kraag uitkomt, weet u zeker dat de kraag in zijn geheel verlijmd is. Hierdoor ontstaat er een waterdichte afdichting.

Interexpress heeft alles voor een EPDM dak

Als EPDM specialist heeft Interexpress alles wat u nodig heeft om uw EPDM dak waterdicht af te werken. Naast de EPDM hemelwaterafvoeren kunt u bij ons natuurlijk ook terecht voor EPDM folie op maat, de benodigde lijm en kit, aandrukrollers en EPDM dakrandprofielen. Overweeg ook eens om het dak gelijk te isoleren met onze PIR dakisolatieplaten. Door deze platen kunt u maandelijks flink wat besparen op uw elektriciteitsrekening. Laat uw bestelling afleveren waar en wanneer uw wilt, zodat u direct aan de slag kunt. Dat is de service van Interexpress!

Copyright © 2022 InterExpress | Specialist in EPDM - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen