Weekend actie! 10% korting!

Ontvang dit weekend bij aanschaf van een EPDM dakpakket 10% korting op uw gehele bestelling!
Gebruik hiervoor kortingscode: interexpress-pakket
(actie geldig tot en met zondag 20 september)

Hoe voorkom ik blaasvorming en luchtbellen onder mijn EPDM

Als je zelf je dak bedekt met EPDM, wil je trots kunnen zijn op je werk. Niets is dan ook vervelender dan het plotseling ontdekken van lelijke luchtbellen of bobbels. Helaas is dit iets wat mensen geregeld overkomt, maar gelukkig is het ook eenvoudig te voorkomen. In dit artikel leggen we uit hoe je blaasvorming onder je EPDM dakbedekking vermijdt door het opvolgen van enkele simpele adviezen.

Kies de juiste werkomstandigheden en spullen

Het strak aanbrengen van EPDM begint bij het creëren van de juiste basisvoorwaarden om aan de slag te gaan. Allereerst zijn de weersomstandigheden van belang. Het verlijmen van EPDM rubber tijdens een regenbui of in de vrieskou vergroot de kans op blaasvorming aanzienlijk. Een minimale buitentemperatuur van 5 graden Celsius en maximale luchtvochtigheid van 75% gelden als algemeen geaccepteerde richtlijn voor een optimale aanbrenging.

Op de weersomstandigheden heb je niet altijd invloed, maar dat heb je wél op een andere voorwaarde om luchtbellen onder je dakbedekking te voorkomen: de gebruikte lijm. De Europese EPDM van Interexpress verlijm je het beste met een combinatie van bodemlijm en contactlijm (voor randen, opstanden en accessoires) onze EPDM dakbedekking en de lijmen zijn van het merk Nederlandse merk Tytane In onze handleiding lees je hoe en wanneer je elke lijmsoort het beste kunt gebruiken.

Laat bodemlijm goed uitdampen

Wat in onze handleiding niet wordt vermeldt, zijn details over de zogenaamde opentijd die lijm nodig heeft. Bodemlijm moet bijvoorbeeld enige tijd uitdampen, voordat je begint met het uitrollen van de EPDM folie over de gelijmde ondergrond. Hoe lager de buitentemperatuur, hoe langer de opentijd van de lijm. Op een warme zomerdag is de opentijd daarentegen kort.

Je kunt zelf eenvoudig testen of de bodemlijm voldoende uitgedampt is - dat is het geval bij sliertvorming als je met je roller door de lijm gaat. Het is verstandig niet te lang te wachten met deze test, want bij een te lang uitdrampproces droogt de lijm uit en dat resulteert in vliesvorming.

Verspreid contactlijm goed over het oppervlak

Contactlijm moet juist droog zijn bij aanbrenging van het EPDM rubber. Wees in dit geval dan ook niet te ongeduldig, want anders ontstaat er vroeg of laat gasvorming onder je EPDM dakbedekking. Dit komt tot uiting in kleine luchtbelletjes en blaasjes, die je na verloop van tijd steeds beter gaat zien.

Gelukkig is er ook een punt waarop dit proces uit zichzelf weer omkeert. Na ongeveer 6 maanden trekken de meeste bobbels onder je EPDM folie weer weg. Zaak is dan wel dat je de contactlijm niet te dik hebt aangebracht, want dat zorgt ervoor dat er tijdens het drogen nog meer luchtbellen kunnen ontstaan.

Ook te dik aangebrachte bodemlijm resulteert in blaasvorming en dat komt met name door de gebrekkige uitdampingsmogelijkheden. Het opvolgen van bovenstaande tips én het lezen van onze handleiding verkleint de kans op bobbels in elk geval aanzienlijk. Succes bij het aanbrengen van je EPDM dakbedekking!

Copyright © 2020 InterExpress | Specialist in EPDM Dakpakketten - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen