10% korting herfstactie!

Tot en met vrijdag 29 oktober geven wij 10% korting op het gehele assortiment.

Hoe voorkom ik blaasvorming en luchtbellen onder mijn EPDM?

Als u zelf uw dak bedekt met EPDM, wilt u natuurlijk trots kunnen zijn op het gedane werk. Niets is dan ook vervelender dan het plotseling ontdekken van lelijke luchtbellen of bobbels. Helaas is dit iets wat geregeld voorkomt, maar gelukkig is het ook eenvoudig te voorkomen. In dit artikel leggen we uit hoe u blaasvorming onder de EPDM dakbedekking vermijdt door het opvolgen van enkele simpele adviezen.

Kies de juiste werkomstandigheden en spullen

Het strak aanbrengen van EPDM begint bij het creëren van de juiste basisvoorwaarden om aan de slag te gaan. Allereerst zijn de weersomstandigheden van belang. Het verlijmen van EPDM rubber tijdens een regenbui of in de vrieskou vergroot de kans op blaasvorming aanzienlijk. Ook hecht de speciale EPDM een stuk minder goed als de omstandigheden niet optimaal zijn. Een minimale buitentemperatuur van 5 graden Celsius en maximale luchtvochtigheid van 75% gelden als algemeen geaccepteerde richtlijn voor een optimale aanbrenging.

Op de weersomstandigheden heeft u niet altijd invloed, maar dat heeft u wél op een andere voorwaarde om luchtbellen onder de EPDM dakbedekking te voorkomen: de gebruikte lijm. De Europese EPDM van Interexpress verlijmt u het beste met een combinatie van bodemlijm en contactlijm (voor randen, opstanden en accessoires). Onze EPDM dakbedekking en de lijmen zijn van het merk Nederlandse merk Tytane, en in onze handleiding leest u hoe en wanneer welke lijmsoort het beste gebruikt kan worden.

Laat bodemlijm goed uitdampen

Wat in onze handleiding niet wordt vermeldt, zijn details over de zogenaamde opentijd die lijm nodig heeft. Bodemlijm moet bijvoorbeeld enige tijd uitdampen, voordat je begint met het uitrollen van de EPDM folie over de gelijmde ondergrond. Hoe lager de buitentemperatuur, hoe langer de opentijd van de lijm. Op een warme zomerdag is de opentijd daarentegen kort.

U kunt zelf eenvoudig testen of de bodemlijm voldoende uitgedampt is. De lijm is uitgedampt bij sliertvorming als u met je roller door de lijm gaat. Het is verstandig niet te lang te wachten met deze test, want bij een te lang uitdampproces droogt de lijm uit en dat resulteert dan weer in vliesvorming.

Verspreid contactlijm goed over het oppervlak

Contactlijm moet juist droog zijn bij aanbrenging van het EPDM rubber. Wees in dit geval dan ook niet te ongeduldig, want anders ontstaat er vroeg of laat gasvorming onder de EPDM dakbedekking. Dit komt tot uiting in kleine luchtbelletjes en blaasjes, dat na verloop van tijd steeds erger wordt.

Gelukkig is er ook een punt waarop dit proces uit zichzelf weer omkeert. Na ongeveer 6 maanden trekken de meeste bobbels onder het EPDM folie weer weg. Zaak is dan wel dat de contactlijm niet te dik is aangebracht, want dat zorgt ervoor dat er tijdens het drogen nog meer luchtbellen kunnen ontstaan.

Ook te dik aangebrachte bodemlijm resulteert in blaasvorming en dat komt met name door de gebrekkige uitdampingsmogelijkheden. Het opvolgen van bovenstaande tips én het lezen van onze handleiding verkleint de kans op bobbels in elk geval aanzienlijk. Daar komt bij dat correct aangebrachte EPDM dakbedekking uw dak beschermd tegen lekkage. Succes bij het aanbrengen van de EPDM dakbedekking!

Copyright © 2021 InterExpress | Specialist in EPDM Dakpakketten - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen