• Iedere werkdag bereikbaar van 08:30 tot en met 17:30 uur
  • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
  • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

Alles wat u moet weten over PIR isolatie

Voor de isolatie van een plat of licht hellend dak is PIR tegenwoordig een populaire keuze. Dat is niet zo vreemd, want het materiaal biedt uiteenlopende voordelen. Maar natuurlijk zijn er ook alternatieven.

In dit artikel bespreken we deze andere opties en de grootste verschillen met ons product. Zo weet u precies welke isolatie in welke situatie u kunt gebruiken.

PUR: de voorloper van PIR

Laten we beginnen bij het materiaal dat de meeste overeenkomsten met PIR vertoont: PUR. Deze afkorting voor polyurethaan is een copolymeer. PUR bestaat daardoor uit twee segmenten: een hard en een zacht segment.

De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat de eigenschappen van PUR sterk beïnvloedbaar zijn. Zo kan het materiaal bijvoorbeeld flexibel maar toch zeer sterk zijn.

Hetzelfde geldt voor PIR (een afkorting van polyisocyanuraat). Er is echter één belangrijk verschil tussen PIR en PUR: de isolatiewaarde. Deze is bij PIR-isolatieplaten een stuk beter.

Deze isolatieplaten op plat dak of licht hellende daken is daardoor veelal de beste isolatie  keuze. Helemaal wanneer deze in combinatie met EPDM dakbedekking wordt toegepast.

Wat is EPDM van Tytane

Onderstaand kort de voordelen opgesomd.

  • Op maat geleverd
  • Minimaal 50 jaar waterdicht
  • Geschikt i.c.m. isolatie
verschillen-tussen-amerikaans-en-europees-epdm

EPDM

Verschil Amerikaans en Europees EPDM?

kimfixatie-epdm

EPDM

Welke dikte EPDM heb ik nodig?

XPS en EPS (hardschuim en piepschuim)

Een ander populair isolatiemateriaal is XPS, het verschil in PIR en XPS is klein. XPS staat ook wel bekend als geëxtrudeerde polystyreen of hardschuim. XPS wordt voornamelijk gebruikt bij omkeerdaken, waar de isolatielaag op de waterkerende laag is aangebracht.

Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een dakterras. De toepassing van XPS platen gebeurt relatief weinig in combinatie met EPDM dakbedekking. De grootste nadelen van XPS zijn de lage brandwerendheid en de krimp. De krimp van XPS is na verloop van tijd onvermijdelijk.

Nauw verwant aan XPS is EPS, geëxpandeerd polystyreenschuim dat ook wel bekend staat als tempex of piepschuim. Dit type isolatiemateriaal wordt met name gebruikt op schuine daken zoals grote industriële daken. Voornamelijk omdat de prijs voordelig is in vergelijking met andere materialen. Het is echter gevoeliger voor wateropname dan XPS en biedt niet de hoge rd-waarde van PIR.

PIR allround de beste keuze

Naast de hierboven genoemde reguliere materialen, zijn er ook opties beschikbaar voor liefhebbers van ecologisch bouwen. Vlokken en houtwol schilders worden in dit kader het meest gebruikt. Echter bieden deze in de praktijk ook nadelen, zoals een lagere rd waarde. Helemaal ten opzichte van hoogwaardige alternatieven zoals ons isolatiemateriaal.

Allround gezien is een dak isoleren met deze platen de beste keuze. Voor de meeste platte en licht hellende daken is PIR simpelweg het beste materiaal. Het materiaal is drukvast (en dus beloopbaar), en is dun (maar heeft toch een hoge isolatiewaarde). Daarnaast heeft het een laag gewicht (en belast de dakconstructie daardoor nauwelijks).

PIR isolatieplaten hebben brandklasse B, wat betekent dat ze niet onmiddellijk vlam vatten wanneer ze worden blootgesteld aan vuur.

Combineer het bij voorkeur met EPDM dakbedekking voor een veelzijdig dak dat decennialang meegaat. In ons assortiment hebben wij voor u alles wat u voor de klus nodig heeft. Zoals bijvoorbeeld alu tape voor isolatie en bevestiging.

Voordelige EPDM producten

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking

EPDM dakpakketten

EPDM dakpakket

EPDM lijmen

EPDM lijm

epdm kit

EPDM kit

Dakrandprofielen

Daktrimmen

EPDM gereedschap en toebehoren

Gereedschap en toebehoren