• Iedere werkdag bereikbaar van 08:00 tot en met 17:30 uur
  • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
  • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

Luchtbellen onder EPDM dakbedekking voorkomen

Iedereen die een dak gaat plaatsen wil een dakbedekking zonder luchtbellen, en een strak resultaat. Luchtbellen onder de dakbedekking kunnen heel soms voor komen met name bij het verwerken van de contactlijm wanneer de instructies uit de EPDM handleiding niet goed worden opgevolgd. Middels dit blog willen wij u graag informeren en leren hoe u dit eenvoudig kunt voorkomen.

Problemen met EPDM dakbedekking

  • EPDM is minder goed bestand tegen chloor
  • EPDM heeft een relatief hoge prijs
  • Weersomstandigheden zijn van invloed bij het leggen
  • EPDM is gevoelig voor mechanische beschadigingen

Zoals hierboven kunt u zien dat EPDM toch enkele nadelen heeft, toch wegen deze niet op tegen de vele voordelen van dit Europese EPDM.

De juiste lijm gebruiken

Tip 1

Het belangrijkste is gelijk het eenvoudigste: gebruik de juiste contactlijm. Interexpress verkoopt topkwaliteit EPDM dakbedekking van het topmerk Tytane en daar hoort ook de contactlijm van Tytane bij, de Tytane T-2000. Wanneer u lijm van een ander merk gebruikt is het vragen om problemen en de kans op blazen en luchtbellen zeer groot. Bovendien vervalt soms de fabrieksgarantie op de dakbedekking.

Wat is EPDM van Tytane

Onderstaand kort de voordelen opgesomd.

  • Op maat geleverd
  • Minimaal 50 jaar waterdicht
  • Geschikt i.c.m. isolatie

Uv-straling

Invloed van uv straling op EPDM?

epdm-met-grind-als-ballast

Grind

EPDM met grind als ballast?

Voldoende droogtijd EPDM lijm voorkomt luchtbellen.

Tip 2

Wanneer de contactlijm wordt gebruikt dient deze op beide te verlijmen delen te worden aangebracht. De contactlijm moet vervolgens niet te dik worden aangebracht. Vervolgens dient u de contactlijm eerst goed de tijd te geven om te laten drogen. Een opentijd van 10 minuten is heel normaal. Voordat de beide te verlijmen delen op elkaar worden aangebracht dient de EPDM lijm vingerdroog te zijn. Pas daarna kunt u de beide delen op elkaar plakken. Wanneer u de contactlijm niet lang genoeg laat drogen ontstaan er naderhand gassen en dampen onder de EPDM. Het gevolg is kleine luchtbellen die u eerst niet ziet maar die een paar uur na plaatsing beginnen te ontstaan.

Lijm niet te dik aanbrengen

Tip 3

Ook wanneer de contactlijm te dik wordt aangebracht kunnen er gassen en dampen ontstaan onder het folie. De contactlijm moet goed worden verdeeld, en net als bij verf bij een goede verdeling en droging voorkomt u luchtbellen. Mochten deze luchtbellen bij uw dak zijn ontstaan, geen paniek! Normaal gesproken trekken ze ook weer vanzelf weer weg door werking en het ademen van de dakbedekking. Dit kan echter wel een halfjaar tot een jaar duren, al trekken de eerste blazen na een periode van enkele weken alweer weg. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen en wanneer u onze aanwijzingen opvolgt zult u jarenlang probleemloos kunnen genieten van uw strakke dak.

Blazen onder verf (blaasvorming)

Verfblaasjes, ook bekend als blaarvorming, verwijzen naar het fenomeen waarbij verf plaatselijk loskomt door de vorming van blaren op het geschilderde oppervlak. Deze blaren ontstaan veelal door vocht dat gevangen zit in de ondergrond, gecombineerd met een te snelle opwarming en droging van de bovenste verflaag.

Voordelige EPDM producten

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking

EPDM dakpakketten

Compleet dakpakket

EPDM lijmen

EPDM lijm

epdm kit

Sealant kit

Dakrandprofielen

Daktrimmen

EPDM gereedschap en toebehoren

Gereedschap en toebehoren

EPDM bodem -en hechtlijm van Interexpress

Bij het leggen van EPDM speelt de lijm dus een belangrijke rol. Zorg er daarom voor dat u de juiste lijm koopt, zodat u hier niet mee de fout in kunt gaan. Gebruik de speciale bodemlijm dan ook voor het verlijmen van grote stukken folie. Deze kan enkelzijdig worden aangebracht. De contactlijm dient te worden gebruikt voor het verlijmen van accessoires zoals randen en opstanden, of bijvoorbeeld een EPDM hemelwaterafvoer. De keuze voor de juiste lijm en het juist verwerken ervan zal ervoor zorgen dat de kans op luchtbellen nihil wordt.

Heeft u nog vragen over bijvoorbeeld de lijmsoorten of het leggen van ons product, neemt u dan eens vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat.