HEMELVAARTACTIE 10% KORTING!

Tot en met zondag 29 mei ontvangt u 10% korting op het gehele assortiment. Bestel direct!

EPDM dakbedekking en UV straling

Moet ik een EPDM dak beschermen tegen UV-straling?

Niet elke dakbedekking is even bestendig tegen weersinvloeden zoals UV-straling. Bitumen veroudert sneller onder invloed van de zon en ook PVC vertoont bij jarenlange blootstelling aan UV-straling relatief snel scheuren. Het plaatsen van ballast op de dakbedekking is in dat geval een goede maar ook noodzakelijke oplossing. Maar is dat eigenlijk ook nodig bij EPDM? Het antwoord leest u hieronder.

Waarom is ballast op een plat dak soms noodzakelijk?

Of een bepaald type dakbedekking gevoelig is voor weersomstandigheden, hangt voornamelijk af van de materiaaleigenschappen. Bitumen is bijvoorbeeld een materiaal dat van zichzelf beïnvloedbaar is door UV-straling. Tijdens warme zomerdagen kan de temperatuur op een plat of licht hellend dak oplopen tot wel 90 graden Celsius en hierdoor treedt relatief snel veroudering op.

Bij PVC als dakbedekking is dit al niet veel anders. Deze kunststof is van zichzelf niet bijzonder flexibel en is daarom niet goed bestand tegen krimpen en uitzetten onder invloed van temperatuursveranderingen. Fabrikanten voegen weliswaar weekmakers toe om de flexibiliteit van het materiaal te verhogen, maar deze vervliegen al na enkele jaren met scheuren in de dakbedekking tot gevolg.

Ballast in de vorm van creatieve oplossingen

De oplossing voor het bovenstaande probleem ligt voor de hand en dat is het bedekken van de dakbedekking met ballast. Zo blijft de dakbedekking niet alleen beter op zijn plek, maar wordt deze ook beschermd tegen de schadelijke invloed van zonnestralen en andere weerselementen. De hoeveelheid ballast moet niet teveel zijn voor de dakconstructie, maar niet te weinig voor harde windvlagen.

Ballast is er in vele soorten en maten, waarvan grind en tegels veelvoorkomende zijn. Creatievere en mooiere oplossingen zijn een dakterras, een groendak of een moestuin. Met deze ballastvormen slaat u twee vliegen in één klap en koppelt u bescherming van uw dakbedekking aan een functionele, beloopbare oplossing.

Welke dakbedekking heeft geen ballast nodig?

Hoewel dakterrassen, groen- en sedumdaken en moestuinen op platte daken steeds populairder worden, kan het zijn dat u dit nog steeds niet dé oplossing vind. In dat geval is het beter om een dakbedekking te kiezen die simpelweg geen ballast nodig heeft. Een dakbedekking die ongevoelig is voor de invloed van UV-straling en decennialang meegaat.

Die dakbedekking vindt u in de vorm van EPDM. Dit materiaal is van nature zeer elastisch en kan hierdoor decennialang probleemloos krimpen en uitzetten. Ook extreem hoge en lage temperaturen vormen geen enkel bezwaar. En wilt u toch een dakterras, sedumdak of moestuin aanleggen? Dan kan dit ook op EPDM uitstekend. Dit is dan ook dé dakbedekking waarmee u alle kanten op kunt.

EPDM dakbedekking op maat kopen

Als u overtuigd bent van uw keuze voor EPDM, is het zaak kwalitatieve EPDM tegen een scherpe prijs te vinden. Het zou ook handig zijn als de EPDM dakbedekking op maat wordt aangeleverd, zodat u niet hoeft te snijden of knippen. Bekijk daarom het ruime assortiment van Interexpress eens. Naast EPDM op maat leveren wij ook de juiste EPDM lijm en kit, EPDM hemelwaterafvoeren en ontluchtingen, maar ook handige accessoires zoals bijvoorbeeld een EPDM aandrukroller. Kies een van onze EPDM dak pakketten, en u heeft direct alles in huis voor een mooi EPDM dak!

Copyright © 2022 InterExpress | Specialist in EPDM - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen