HEMELVAARTACTIE 10% KORTING!

Tot en met zondag 29 mei ontvangt u 10% korting op het gehele assortiment. Bestel direct!

Terras als ballast gebruiken op EPDM dakbedekking

Terrasbekleding als ballast voor uw EPDM folie

Onlangs schreven wij al over de voordelen van het aanleggen van een dakterras op EPDM folie. Belangrijk daarbij is dat de dakconstructie sterk genoeg is om de last van het terras te dragen. Anderzijds moet de bekleding van het terras ook sterk genoeg zijn om als ballast voor de dakbedekking te fungeren, als u de EPDM niet wilt hoeven verlijmen. Ook beschermd u het EPDM beter tegen UV-straling, waardoor het nóg langer meegaat. In dit artikel bespreken we de populairste soorten bekleding.

EPDM niet verlijmen op uw dakterras

Zoals in ons eerdere artikel besproken, is EPDM is de dakbedekking bij uitstek om te gebruiken op een dakterras. De hoge drukbelasting, wortelvastheid, waterdichtheid en elasticiteit maken het materiaal geschikt voor een breed scala aan terrasbekleding. Bij sommige bekleding moet u het EPDM rubber op het dak verlijmen, terwijl dit bij andere ballastsoorten niet nodig is vanwege het hoge gewicht.

Als u kiest voor onze EPDM daktotaalpakketten, krijgt u de benodigde EPDM lijmen er standaard bijgeleverd. Kiest u voor onze EPDM dakbedekking, dakrollen of stroken, dan is dat uiteraard niet het geval. Als u bij deze producten geen lijm mee bestelt, is het dus van belang om vooraf goed te controleren of de ballast zwaar genoeg is om de folie op uw dakterras te dragen.

Kunstgras of groendak: een groot verschil als ballast

De keuze voor een bepaald type bekleding op uw dakterras is voor een groot deel smaakafhankelijk. Belangrijk is echter om ook rekening te houden met de praktische implicaties van uw beslissing. Wilt u bijvoorbeeld kunstgras op uw terras aanleggen? Dan is het noodzakelijk om de onderliggende EPDM folie goed op uw dak te verlijmen, omdat de wind er anders onder kan komen.

Geeft u de voorkeur aan de natuurlijker uitstraling van een groendak? Dan moet u enerzijds rekening houden met een iets hoger onderhoud, maar anderzijds is het niet nodig om de EPDM dakbedekking te verlijmen. Het gewicht van een groendak of sedumdak is over het algemeen namelijk meer dan voldoende om als ballast te fungeren.

Hout en steen als populaire ballastsoorten

Datzelfde geldt voor tal van andere soorten terrasbekleding. Erg populair zijn bijvoorbeeld houten vlonders van kwalitatief hoogwaardige soorten hardhout zoals bankirai. Deze houten platen zijn als ballast zwaar genoeg om het EPDM rubber op uw dak niet te hoeven verlijmen. Bijkomend voordeel is dat ze rechtstreeks op de folie kunnen worden geplaatst.

Ook steen vormt vanwege het hoge gewicht een prima ballastsoort voor een dakterras met EPDM dakbedekking. Kiezels zijn in dit opzicht een kostenefficiënte oplossing, die met name veelvuldig wordt toegepast op platte daken. Een luxere uitstraling hebben terrastegels, die zowel losliggend als via speciale tegeldragers op het EPDM kunnen worden aangebracht.

Wilt u meer weten over de verschillende ballastsoorten die u kunt gebruiken voor uw EPDM dakbedekking? Stel uw vraag dan vrijblijvend via +31 (0)85 065 6810 of stuur een mailtje naar [email protected].

Copyright © 2022 InterExpress | Specialist in EPDM - de plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen